Tóth Bertalan: mikor vágják meg végre az online pénztárgépek adatátviteli árait?

2017. július 21. 09:13 2017. júl. 21. 09:13

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető kérdezte Varga Mihály minisztert, hogy mikor csökkenhetnek radikálisan az online pénztárgépek adatátviteli hatósági árai, ugyanis az ezzel foglalkozó cégben Garancsi István is ott található mások mellett.

Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől kérdezte írásban Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, hogy mikortól fog radikálisan csökkenni az online kasszák adatátvitelének hatósági ára. (Az országgyűlési képviselő arra is rákérdezett, hogy az online kasszák 2013-as bevezetése óta hányszor és mikor vizsgálták felül a hatósági árakat.)

Tóth írásban benyújtott kérdéséből kiderül, az adatátvitellel foglalkozó Mobil Adat Távközlési és Informatikai Szolgáltató Kft.

"2014. évben 1,5 milliárd forintos árbevétel mellett 226,6 millió forint adózott eredményt, a 2015. évben 2,0 milliárd árbevétel mellett 453,0 millió forint adózott eredményt, míg a 2016. évben 2,11 milliárd árbevétel mellett 553,826 millió forint adózott eredményt realizált.

A társaság tulajdonosai a 2014. évben 220 millió, a 2015. évben 420 millió és a 2016. üzleti év tekintetében már 530 millió forint osztalékkal lettek gazdagabbak."

A cég a dokumentum szerint "mobil adatkommunikációs hálózattal nem rendelkezik", a Vodafone Magyarország viszont mégis csak ezen a cégen keresztül értékesíti az online pénztárgépekhez a szolgáltatásait.

A Mobil Adat távközlési és Informatikai Szolgáltató Kft. egyik tulajdonosa nem más, mint az Orbán Viktor érdekkörébe sorolt Garancsi István nagytőkés, a Népszava szerint ráadásul többségi tulajdonos a cégben. (Garancsiról itt lehet olvasni bővebben.)

Tóth kérdésére Varga Mihály nevében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt felügyelő Tállai András válaszolt.

Tállai válasza szerint eddig három alkalommal vizsgálták felül a hatósági árszabályozást, mindig vagy év vége előtt, vagy a következő év elején.

A legutóbbi felülvizsgálatra 2016. december-2017. január között került sor, az NMHH, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint öt piaci szolgáltató bevonásával. Tekintettel arra, hogy a vizsgált tényezőkben a hatósági ár csökkentését eredményező változás nem következett be, az ár módosítására 2017. év vonatkozásában nem került sor.

A NAV-vezér mindemellett leszögezte levelében, hogy a gazdasági minisztérium azon dolgozik folyamatosan, hogy minél kisebb legyen az üzemeltetők anyagi terhe.

A pénztárgépekre vonatkozó műszaki követelmények 2016-ban jelentősen módosultak, amelynek eredményeként 2017-ben kerülnek frissítésre a gépek szoftverjei. Annak kiértékelésére, hogy ezek a változások milyen módon érinthetik a hatósági árat, ez év végén kerülhet sor

- írta levelében Tállai András Tóth Bertalannak.