Hiába az ítélet, az önkormányzat tovább működtetné a szegregált iskolát

2017. július 27. 15:46 2017. júl. 27. 15:46

Évtizede nincs megnyugvás Kaposváron a Pécsi utcai szegregált iskola ügyében, az önkormányzat és az állam is annak ellenére működtette tovább, hogy azt már nem lett volna szabad. Most egy másik ítélet megtiltotta, hogy szeptemberben elsős osztály indulhasson, de a városvezetés ezt is megpróbálta kijátszani.

Évtizedes ügy

Közel tíz éve húzódik Kaposváron a Pécsi utcai szegregált iskola ügye, bírósági perek sorozatával próbálták felszámolni a cigánytelep melletti intézményt, a tanulókat pedig a többi iskolában szétosztani.

A 168 óra cikke szerint a Pécsi utcai iskola a kompetenciaméréseken rendre elhasalt, és az intézményből a középfokú oktatásba kerülők közül rengetegen kiestek a rendszerből az érettségi előtt.

Az Esélyt A Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány (CFCF) indította el a pert, mely meg sem állt egészen a Legfelsőbb Bíróságig, ahol első körben kimondták, hogy a kaposvári önkormányzat jogsértést követett el a szegregált iskola fenntartásával.

A bírósági döntés ellenére a cikk szerint az önkormányzat, mint fenntartó semmit sem tett, hanem évről-évre újabb osztályokat indított el.

Az állam sem számolta fel a szegregált iskolát

Változás akkor sem lett, mikor 2013 elején az állam vette át az iskola fenntartását a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon (Klik) keresztül: ugyanúgy elindították az elsős osztályokat.

"A deszegregációt különösen a Szita Károly vezette önkormányzat obstruálta a legintenzívebben: a szegregált iskola megmaradásáért megnyerte a hatalommal jó viszonyt ápoló helyi roma vezetőkön keresztül a roma családokat is. Nem volt nehéz dolga, a rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő szülők nem fognak szembeszállni a gyermekvédelmi hatóság működéséért felelős önkormányzattal, amely ráadásul az egyetlen megélhetési forrást jelentő közmunka elosztásáért is felel" - olvasható a cikkben.

Be kellene zárni az iskolát - az alperesek fellebbeztek

Az évek óta tartó jogsértés miatt a CFCF újabb pert indított, a Pécsi Ítélőtábla 2016 őszén újabb ítéletben mondta ki, hogy fel kell számolni a szegregált oktatást. Az ítélőtábla emellett felelősnek nevezte meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát is a mulasztásos jogsértés miatt, és elrendelte, hogy felmenő rendszerben szűnjön meg az oktatás a Pécsi utcai intézményben.

A tervek szerint a 2017/2018-as tanévben már nem ebbe az intézménybe kellett volna beíratni a leendő elsős iskolásokat, hanem a város más intézményibe.

Ám a 168 óra cikke szerint a vesztes alperesek - Somogy Megyei Kormányhivatal, Klebelsberg Központ, Kaposvár önkormányzata - felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriának, hogy helyezzék hatályon kívül a Pécsi Ítélőtábla ítéletét.

Rejtélyes alapítvány oktathat nyolc évfolyamon

A cikk szerint mindezek alatt a Mikrokozmosz alapítvány 5 évre nyerte el az iskola fenntartásának jogát (méghozzá meglepően gyorsan kapták meg az engedélyt a kormányhivataltól), és ugyan alapfokú művészeti iskolaként akarják működtetni az intézményt, 8 évfolyamos általános iskolai oktatásra nyerték el az engedélyt.

Májusban azonban a Kúria elutasította az ügy alpereseinek kérelmét. Ehhez képest június végén arról írt a helyi, önkormányzati kötődésű egyik lap, hogy a kaposvári önkormányzat 8 millió forinttal az alapítványt, hogy "a Pécsi utcai iskolában művészeti képzéssel kibővített általános iskolai oktatást induljon szeptembertől."

A tervek szerint az állami szinttel megegyező lesz az oktatás színvonala, az ott dolgozó tanárokat átveszi az alapítvány, és pluszban művészeti képzést is kínál.

Az is kiderült a lap cikkéből, hogy 16 kis elsőst, akiket már beírattak máshova, visszaírattak a Pécsi utcai általános iskolába.

A minisztérium szerint nem indíthat senki elsős osztályt

A 168 óra megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy nem látják-e úgy a dolgot, hogy az alapítvány belépésével a hatályos bírósági ítéletet próbálják meg kijátszani Kaposváron.

A minisztérium a következőt válaszolta:

"A vonatkozó jogerős bírósági döntés értelmében a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolájában sem az illetékes tankerületi központ, sem pedig más fenntartó nem indít első osztályt a 2017/2018-as tanévben, a tankerületi központ végrehajtja a jogerős bírósági ítéletet."

A 168 óra megkereste Szita Károly fideszes polgármestert is, ám az önkormányzattól azt a választ kapták, hogy a polgármester nyaral. A helyettese sem volt hajlandó nyilatkozni, mint ahogy a Mikrokozmosz alapítvány vezetői sem.

Jelen állás szerint a minisztérium tehát eltökélt abban, hogy szeptemberben nem indul el újabb elsős osztály az iskolában. Hogy a visszaíratott 16 gyereket sikerül-e a korábban kiválasztott iskolába visszahelyezni, azt egyelőre nem lehet tudni.