Nyolc éve várnak béremelésre a közszolgák

2017. július 29. 12:42 2017. júl. 29. 12:42

Egyelőre nem közeledtek az álláspontok és az önkormányzati dolgozókat képviselő szakszervezetek között. A helyhatóságoknál dolgozók 8 éve nem kaptak béremelést, ettől pedig érthetően nem boldogok.

Tavaly kétszer, idén pedig július közepén tartottak az önkormányzati tisztviselők országos sztrájkot, a legutóbbin már 5000 fő nem vette fel a munkát két óráig.

Az önkormányzati dolgozók (tisztviselők, műszaki, gazdasági beosztású segítők) azért tartottak munkabeszüntetéseket, mert 2008 óta nem kaptak béremelést, miközben a megélhetés költségei emelkedtek.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) adatai szerint a 900 hivatalban dolgozó 17 282 ember kilenc éve nem kapott semmilyen béremelést - olvasható a Napi.hu cikkében.

A kormány nemrég elkezdte meghallani a szakszervezet és az önkormányzati dolgozók szavát, idén januártól él például az a törvény, mely az önkormányzatoknak megengedi, hogy a saját forrásból megemelhessék a dolgozóik bérét. az elgondolás szép és nemes, csakhogy főképp a vidéki kisebb településeken a feszített költségvetés miatt erre nincs lehetőség, a kormány pedig egyelőre nem annyira hajlik, hogy az államkasszából állják a béremeléseket.

A legutóbbi, július 27-ei tárgyaláson azonban a kormány részéről semmilyen ajánlatot nem tettek a béremelésre, bár Pogácsás Tibor BM-államtitkár szerint a kormány érzékeli, hogy az önkormányzati dolgozók helyzetén javítani kell.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a Napi.hu-nak elmondta, "végtelenül sajnáljuk, hogy a kormány a csütörtöki tárgyaláson nem tett javaslatot, reméljük legközelebb már azt tudjuk megvitatni. E nélkül a tárgyalás meddő, mert nincs mit egyeztetni."

Az elnök szerint el kellene érni az átlagosan 48 ezer forintos illetményalap bevezetését, előrébb kell lépni a kollektív szerződéses rendszer felé, ennek garanciálisnak kell lennie minden önkormányzati dolgozóra nézve. Valamint törvénybe kell foglalni a Közigazgatás napját is, mint munkaszüneti napot, tavaly ezt ugyanis a kormány eltörölte.