Patakokban folyik a sokac bab

2017. augusztus 5. 07:16 2017. aug. 5. 07:16

Szombaton tartják a XXIV. Sokac Babfőző fesztivált Mohácson. 1100 edényben rotyog a bődületes finomság. Olyan titkokat árulunk el az ételről, amiket eddig biztosan nem tudott.

Vannak finom szabadtűzi ételek, hatásfokukat nagyjából úgy lehet lemérni, hogy hány méternyi távolságból vonzza oda a gátlásaikat levetkőzve csorgó nyállal érdeklődő járókelőket.

Az ilyen ételek – legalábbis egyik - Rolls Royce-a vitán felül a sokac bab. Ami persze önmagában egy anomália, hiszen egy tradicionálisan földművelésből élő népcsoport eredetileg igen szegényes bableveséről beszélünk. Az ételt reggel feltették főni a szántóföld szélén, és délre kész is volt az ebéd. A technológiából igazán csak az edény különleges: a gömbölyű hasú – mondjuk ki végre - köcsögöt nem a tűzre, hanem mellé teszik. A speciális agyagból készült edényben így gyakorlatilag magát keveri az étel, úgy, hogy a tűzzel szemközti fület bármikor meg lehet fogni szabadkézzel is. Sokan a barátság ételének is nevezik, hiszen egyetlen tűz mellett több család ebédje is kényelmesen elkészül.

Amire nagyon kell figyelni, az az időfaktor. Míg egy halászlé fél óra alatt megrottyan, a sokac bab 3, de inkább 4 órán át puhul a tűz mellett, azzal együtt, aki készíti. Míg egy rokonokkal közös koccintgatós halászléfőzésnél a szalonspicc a maximum, amit el lehet érni ebédig, a sokac babbal más a helyzet. Mire az megfő, egy nagyobb társaságból garantáltan lesz egy-két derekasabban nyakaló ember, aki kifekszik még a tálalás előtt.

Aki evett már, tudja, hogy a különbséget a bármilyen gazdagon is felszerelt, de lábasban rottyantott bableves és a sokacok hagyományos étele között versenyzongorán játsszák. Ha még nem, akkor most szombaton elmegy Mohácsra, és megpróbál belekóstolni.

A rendezvény 14 órakor indul köszöntőkkel a sokac negyed utcáiban, miközben megkezdődik hagyományos technikával az agyagedényben történő babfőzés. A gasztronómiai ízek mellett kulturális és kézműves bemutatók is helyet kapnak. A szervezők ígérete szerint a résztvevő főzők száma közel 300 fő lesz, akik 1100 agyagedényben készítik a babot. Az este utcabállal zárul. Ha ezen is részt akar venni, olvassa el még egyszer az időfaktorról szüló bekezdést. További infók a rendezvény Facebook-eseményénél.