Trágyasztori: börtönbehívóját várja a gazda, aki nem követett el semmit

2017. augusztus 12. 17:02 2017. aug. 12. 17:02

Bár már többször és több testület is megállapította, hogy 2015 novemberében nem öntött trágyát Kaposváron egy hivatal elé egy bábonymegyeri gazdálkodó, most mégis a börtönbehívóját várja. Lázár János és Pintér Sándor szerint mindez a legnagyobb rendben van így.

Továbbra sem ért megnyugtató véget annak a bábonymegyeri gazdálkodónak az ügye, akit 2015 novembere óta próbálnak eyg trágyaborítás miatt megbüntetni.

Mint ismert, 2015 novemberében Sallai R. Benedek LMP-s politikus több gazdálkodóval együtt tiltakozott Kaposváron az egyik hivatali épület előtt a földárverések miatt, majd az országgyűlési képviselő egy billenőplatós IFA-ról trágyát borított az épület elé.

A rendőrség azonban Horváth Jánost találta be, hogy ő borította a trágyát le, ezért ki is szabtak egy büntetést (15 ezer forint), de azt a gazda nem fogadta el, megtámadta az ítéletet. Végül egy évvel az eset után a siófoki bíróságon szakértő bevonásával kiderült, nem a gazda borította a trágyát, fel is mentették Horváthot.

Ezt mondjuk már aznap, 2015. novemberének végén is lehetett tudni, ugyanis az eseményről készült felvételeken jól látszott, hogy az LMP-s politikus vezette a teherautót. A bíróságon mégis szakértő kellett ahhoz, hogy megállapítsák, az IFA-platóról automatikusan leborítható a trágya, ahhoz nem kellett Horváth közreműködése - írtuk korábbi cikkünkben.

Nemrég újabb szabálysértést, köztisztaság megsértését vertek a nyakába (újabb 15 ezres csekk), az ok a 2015. novemberi trágyaborítás volt - amiről papírja van, hogy nem ő követte el. A gazdálkodó nem fizette be a büntetést, fellebbezni ugyanakkor nem tudott, a járási hivatal szerint ugyanis elkésett a beadványával. Így most a börtönbehívóját várja, a 15 ezres büntetést várhatóan három nap alatt ülheti le.

A Népszava úgy értesült, a "tabi járási hivatal egy hónappal ezelőtt szólította fel a Siófoki Járásbíróságot: intézkedjen" a be nem fizetett büntetés elzárásra változtatásáról.

Horváth János a lapnak a következőt mondta:

Még az elején egy rendőrségi meghallgatáson megsúgták nekem, hogy hiába ugrálok, úgyis meg leszek büntetve…

Sallai R. Benedek a Parlamentben kérdezte Lázár Jánost és Pintér Sándort, miképp lehet, hogy valakinek papírja van arról, hogy nem követett el valamit, de mégis kiszabnak rá egy büntetést, amit nem tud megfellebbezni, így mehet a börtönbe leülni a büntetését.

"A Miniszterelnöksége vezető Lázár János válasza: a tabi járási hivatal eljárása mindenben megfelelt a törvényi előírásoknak. Pintér Sándor belügyminiszter lényegében ugyanezt írta Sallainak: „a rendőrségi eljárás során jogi alapelvek megsértése nem állapítható meg”. Pintér hozzáteszi: „a szabálysértési eljárás feljelentésre indult, amely alapján a hatóságok a cselekményt politikai nézetektől mentesen vizsgálják ki” - olvasható a cikkben.

Horváth és egy másik bábonymegyeri gazda, Gál Ferenc egyébként már 2013-tól kezdve tüntetett a fideszes földosztások ellen, akkortájt került ki Gálék kapujára a következő felirat is:

"Ha pofáztok, megdögletek"