Már üzemelnie kellene az uniós támogatásból felhúzott baranyai szállodának

2017. augusztus 17. 15:57 2017. aug. 17. 15:57

Már üzemelnie kellene már a villánykövesdi gyógyászati hotelnek a 168 óra szerint, ám még mindig nem fejezték be. A szálló nagyrészt uniós támogatásból épült, jelenleg szerkezetkész, de a befejezéshez és üzemeltetéshez hiányzik még néhány százmillió forint.

Nem megy Baranyának ez gyógyászati célú szállodaépítés.

Mint ismert, még 2014-ben, az önkormányzati választás előtt pár nappal jelentette be Páva Zsolt, hogy Pécsen a volt Hard Rák Café helyén Medihotelt épít egy vállalkozó egymilliárd forintos uniós támogatásból, volt alapkőletétel is, meg minden.

A hotelt 2015 nyarán tervezték átadni, ehhez képest hamar elhalt az ügy, végül a befektető Könyvelőház Kft. vezetője Siófokon tett le egy újabb alapkövet, majd ott nyílt meg az egymilliárdos uniós támogatásból a wellnesshotel.

Villánykövesden is hasonlóba vágták a fejszéjüket, egy négycsillagos hotelt (Dél-Dunántúl Medihotel) akartak felhúzni a település mellett az erdőszélen, a célcsoport a 168 óra című lapban megjelent cikk szerint elsősorban horvát, szerb, osztrák és német turisták lettek volna, akiknek egészségfejlesztő és egészségstabilizáló kezeléseket kínáltak volna.

A közel 1,2 milliárdos, 24 szobás hotel beruházását az unió közel 800 millió forinttal támogatta, a befektető a mogyorósbányai Geone Építőipari Kft., amely a baranyai helyszínre alapított egy céget Dél-Dunántúl Medihotel Kft. néven 2012-ben. A cég fő tevékenységi köre egyébként a szőlőtermesztés. (A Geone Esztergomban is egy hasonló profilú céget alapított, ott is uniós pénzekkel lett alaposan megtámogatva a beruházás.) A szállodát 2015 őszén szerették volna megnyitni.

A 168 óra cikke szerint a Dél-Dunántúl Medihotel Kft. ellen a NAV többször indított már végrehajtást.

A baranyai (és az esztergomi) hotel szerkezetkész a lap információi szerint, azonban beüzemelésükhöz kellene még néhány százmillió forint. A beruházásoknak a lap szerint már készen kellene lenniük, ám a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a villánykövesdi hotel "befejezési határideje még nem járt le". A lap kereste a baranyai turisztikai beruházások urát is, Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőt, ám választ azóta sem kaptak tőle - mint ahogy a két hotelberuházást elindító cég vezetőjétől, Kovács Lászlótól sem.

A lap szerint kérdéses, hogy a már szerkezetkész hoteleket milyen érdekkör fogja megszerezni, és mennyiért, mert az uniós támogatás dacára a projektcégek pénzügyi helyzete miatt vélelmezhetően töredékáron lehet majd csak eladni ezeket az építményeket.

Egyébként a dayholiday.hu honlapon a 2017-re tervezett szállodanyitások között szerepel a villánykövesdi létesítmény is.