Túlterheltségre panaszkodott, súlyos betegségben halt meg a pécsi buszsofőr

2017. augusztus 30. 16:34 2017. aug. 30. 16:34

61 éves volt és többször panaszkodott fáradtságra, a hosszú, fonódó járatokra és a tűző napon töltött rövidke pihenőkre. Egyre több sofőr távozik a Tüke Busztól.

A múlt héten vesztette életét az egyik pécsi buszsofőr. Kollégái elmondása szerint gyakran küzdött betegségekkel, de az utóbbi időben kimondottan sokat panaszkodott. Nehéznek találta a munkát, hosszúnak a járatokat és kevésnek a pihenőidőt, amit ráadásul gyakran méltatlan körülmények között, a tűző napon kellett eltöltenie. A férfit halálát súlyos betegség okozta.

A pécsi buszsofőrök közül sokan panaszkodnak arra: amióta bevezették a fonódó hálózatot, nagyobb lett a terhelés. A pihenés, étkezés, egyéb szükségletek kielégítése emberi körülmények között nem mindig megoldott, és van, hogy a hosszú járatok miatt elkerülhetetlen késések miatt egyáltalán nincs is is rá idő.

- Egy emberként gyászoljuk kollégánkat – mondta lapunknak Hofekker Ferenc, a Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnöke. - A mostani tragikus halálesetből ízléstelen és kegyeletsértő is lenne messzemenő következtetéseket levonni. Az viszont tény, hogy az újra és újra átszabott fonódó hálózat okozta fokozódó terhelés miatt nem csak ő panaszkodott utolsó hónapjaiban, de egyre több buszvezető tesz így. Éppen emiatt fontolgatják egyre többen a távozást és mind többen fel is mondanak a cégnél. Az pedig talán érthető, hogy a mostani tragédia nem tett jót az amúgy is katasztrofális hangulatnak.

A szeptember elsején életbe lépő új menetrendről még társadalmi egyeztetést is kezdeményezett a város, igaz, minden jel arra utal, hogy már rég elkészült, amikor még javában várták a lakossági ötleteket, észrevételeket – csak tudnánk, minek.

Az viszont már előzetesen látszik: a sofőrök pihenőidejét rendre lenyelő és ezzel fokozott terhelést okozó hosszú járatokból bőven maradt a menetrendváltás után is, az általunk megkérdezett sofőrök nem számítanak helyzetük javulására. Éppen ezért sokuk sokkal hatékonyabb fellépést sürget helyzetük javítása érdekében.