Minden pécsit szembeköptek Csiziék a puccsal

2017. augusztus 31. 20:50 2017. aug. 31. 20:50

Világ szégyene, ami már megint Pécsen folyik: Páva Zsolt fölé egy olyan testületet tettek, amelyről a helyi Fidesz-KDNP szavazott. Magukra valamit is adó banánköztársaságokban is jobban ügyelnek a látszatra, nem úgy mint Csizi Péterék.

"- (...) Nézzenek oda, mit képzelsz, ki vagy?

- A királyod vagyok!

- Én ugyan nem szavaztam rád!

- Királyra nem is szavaznak. (...)"

És még mielőtt hosszan belebonyolódnánk, hogy Arthurból csak azért lett király, mert egy menyecske valami karddal hadonászott egy tóban, azt azért gyorsan hozzá is tennénk, hogy a legfelsőbb végrehajtói hatalommal csak a tömegek ruházhatnak fel bárkit is,

"és nem egy kis nőcske a vízirevüből", vagy nem a Fidesz-KDNP pécsi csoportja.

Mert mondjuk ki egyszerűen: Pécsen puccs történt.

Hiába nevezi ezt Csizi Péter, az "új" góré stratégiai döntéselőkészítő/döntéshozó testületnek, amiben korábbi jogkörükkel vannak benne a városvezetők (Páva Zsolt polgármester, Decsi István és Őri László alpolgármesterek + Hoppál Péter kulturális államtitkár), azért az elnöke a testületnek mégis csak Csizi lett országgyűlési képviselőként, vagyis felette áll Pávának, ha hierarchikusan nézzük a dolgot.

A testület létrejöttét a hírek szerint egyébként a helyi Fidesz-KDNP csipetcsapat döntötte el, és ők szavaztak arról is, hogy ki legyen benne és ki legyen a bandagazda. (Engedtessék meg itt egy gúnyos és sátáni kacaj: a valóságban a tekintetes hölgyek és urak még az orrukat sem merik megtörölni központi utasítás nélkül.)

Az új "grémium" Csizi ígéretei szerint jobban oda fog figyelni a pénzügyi kihívásokra, és meg is felelni azoknak, az egyetemet is jobban be akarják vonni a helyi gazdaság fellendítésébe.

"A közelgő választások, Pécs pénzügyi tennivalói, és az uniós fejlesztési források lehívásának finise kikényszerítette egy, a város működését dinamizálni képes testület létrehozását" - ezt maga az országgyűlési képviselő mondta el az önkormányzat lapjának.

Felmerül a feszítő kérdés ugyanakkor: mégis ki a véreres lótüdő adott erre felhatalmazást egy pártszövetségnek, hogy a demokratikus úton választott polgármester fölé helyezzen egy olyan testületet, amelyben ugyan demokratikusan megválasztott országgyűlési képviselők is ülnek, de őket nem egy város vezetésére szavazták meg az emberek - mégis egyikük lett az elnök?

Én ugyanis nem szavaztam rájuk. Sőt, megkockáztatom, annak a 126 606 polgárnak egy jó része sem, akik még 2014-ben szerepeltek a pécsi választójegyzékben. Őket sikerült ezzel a banánköztársaságokban is meghökkentő lépéssel szembeköpnie - de úgy jó csulás-nyálasan - a helyi Fidesz-KDNP-pártszövetségnek.

Persze a választópolgárok közül jó páran már most tapsikolnak Csizi Péter Facebook-oldalán, hogy ő lett az új vezér, többen már egy kvázi-Messiást is belelátnak, aki majd belecsattintja botját a hitelek Vörös-tengerébe, és a kettéváló adósságtömegen át vezeti a népét át a Déli Ipari Park tejjel-mézzel folyó Kánaánjába.

Tegyük szívünkre a kezünket: egy ideje már látható volt, hogy nem Páva Zsolt hozza a döntéseket a városházán, ez körülbelül azóta lett nyilvánvaló, hogy Csizi Péter a legtöbb városi közgyűlésre beült, szót kért, magyarázott és ekézett, kioktatott. Az is közkeletű susmus volt a városban, hogy a Pécset érintő dolgokról egy sokkal magasabb szinten álló baranyai politikus dönt - többek közt ezért is tartották gyenge polgármesternek Pávát az ellenzékiek.

De olyan akkor sincs egy magára valamit is adó látszat-demokráciában, hogy jön az országgyűlési képviselő, Kertváros Talleyrand-ja, és ő lesz a kapitány a városban a polgármester helyett! Ilyen nincs.

Ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy ezzel a lépéssel Csizi Péter arra gyúrna, hogy ő lesz 2019-ben a polgármester. Nem. Ha sikerül kivakarnia az 5 milliárd és lassan a csillagos ég felé konvergáló hiteltartozásból a várost, azzal csupán a 2018-as országgyűlési választási pozícióját próbálja megerősíteni. Ehhez nyilván érkezni fog ilyen-olyan címen állami - vagyis közpénzi - segítségnyújtás.

Annál már nagyobbak az ambíciói Csizinek, hogy ő itt maradjon a városban (lejöjjön megye II-be focizni, hogy mindenki értse), nem véletlenül választotta az országgyűlési képviselőséget sem 2014-ben.

Páva Zsolt ugyanakkor véglegesen megbukott, ez a puccs is ezt mutatja. Azért kellett ezt úgymond házon belül, palotaforradalomként véghez vinni, hogy Páva háttérbe legyen szorítva, de mégse kelljen bő félévvel az országgyűlési választás előtt a helyi Fidesznek belekeverednie egy kétséges kimenetelű időközi választásba.

Hogy ez az "új" testület mégis mit tud elérni a csődhelyzetben, az jó kérdés: a városvezetők eddig is itt voltak, regnálásuk alatt jött össze a hiány. Mint ahogy az országgyűlési képviselők is, akiknek az előző években nem nagyon sikerült bizonyítania, hogy erős lobbitevékenységük lenne - lásd a fentebb már emlegetett, amúgy továbbra is szinte teljesen üres Déli Ipari Parkot például.