Még a saját cégének is lóg a városháza 65 millióval

2017. szeptember 3. 07:39 2017. szept. 3. 07:39

Bruttó 65,7 millió forintnyi elmaradása van a Tettye Forrásház Zrt. felé a pécsi önkormányzatnak. A tartozást két év alatt négy részletben törlesztené a városvezetés.

Még a saját cégének is tartozik nem is kis összeggel a pécsi önkormányzat.

Mint az erről szóló előterjesztésben olvasható, az önkormányzati bérlakásoknál bukott ki tavaly a tetemes mennyiségű számla, mikor az Elszámolóház átvette ezek kezelését és üzemeltetését a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-től (volt Pécs Holding).

"Az üzemeltetési tevékenység átadás-átvételi folyamata során jelentős számú (..) közműszolgáltatói számlák maradtak rendezetlenül. A számlák jogosságának tételes átvizsgálását végző Elszámolóház megállapította, hogy az adott számlákon szereplő időszakban a bérlakásokban nem voltak nyilvántartásba vett lakók (sem jogszerű bérlők, sem regisztrált önkényes lakásfoglalók).

A hivatkozott számlák beazonosítása során tehát egyértelműen igazolódott, hogy azok önkormányzati bérlakásokat terhelnek, ugyanakkor a tényleges fogyasztás nem köthető önkormányzati bérlőhöz, ami a behajthatóságot egyúttal sajnos kizárja"

- olvasható az előterjesztésben az önkormányzati sajnálkozás (ami után nem sokkal zárójelben az is ott van, hogy az E.On felé a kismértékű tartozást már befizették).

Ilyen esetben a pécsi önkormányzat "állja a sarat", amit részletfizetéssel tudnának le.

A Tettye Forrásház Zrt. összesítése szerint 2016. augusztus 31-ig összesen bruttó 65 735 679 millió forinttal maradt adós a pécsi önkormányzat.

"Tekintettel arra, hogy ezen hátralékok egy összegben történő kiegyenlítése jelentős terhet jelentene a 2017. évi költségvetési rendeletben meghatározott sarokszámok teljesülésében, ezért a teljesítésre (...) a 65 735 679 forint tartozás négy egyenlő részletben kerülne a szolgáltatónak megfizetésre. A teljesítési időpontok közötti idő 6 hónap lenne.

A megállapodás megkötése esetén az első részlet még a 2017. évben kerülne kifizetésre, két részlet a 2018. év költségvetését, és egy részlet pedig a 2019. év költségvetését terheli majd.

A döntés pénzügyi hatásaként az első részlet fizetése a 2017. évi költségvetést terheli a többi részlet megfizetésére a közgyűlésnek elkötelezettséget kell vállalnia."

Mivel a döntés több költségvetési évre is áthúzódik, ezért a pécsi közgyűlésen minősített többséggel kell erről döntenie a testületnek.