PDSZ: Lázár félreérti a szakszervezeteket

2017. szeptember 5. 08:18 2017. szept. 5. 08:18

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint Lázár János miniszter félreérti az érdekvédelmi szervezeteket. Az új köznevelési kerekasztal kapcsán ugyanis nem látszott, hogy a kormányra nézve kötelező lenne a szakszervezetek által javasoltak végrehajtása, ezért lett elegük.

Mint ismert, a napokban hét oktatási szakszervezet mondta azt közösen, hogy nem vesznek részt a kormány új köznevelési kerekasztalának munkájában, mivel úgy látták, hogy az új testületben nem lennének egyenrangú félként kezelve.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfóján emiatt eléggé kiakadt, és politikai indokot sejtett abban, hogy a szakszervezetek megfelelő törvényi háttér nélkül (nem volt lefektetve, hogy a kerekasztalon tett javaslataikat figyelembe veszi-e) nem ülnek le egyezkedni a kormány képviselőivel.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke hétfőn közleményt adott ki, melyben arról írt, a miniszter nem érti a szakszervezeteket - olvasható az eduline.hu cikkében.

"Segítünk, elmagyarázzuk. Abban a politikai közösségben ahová Magyarország tartozik, a kormányzat és az érdekvédelem közötti párbeszéd szigorú szabályrendszer mentén valósul meg, egyenlő felek részvételével, (...) ezért a politikai Muppet-show megalázó, megtévesztő káros gyakorlatában nem kívánunk részt venni."

Mendrey közleményében arra is kitért, hogy már elege van a szakszervezeteknek a tanácsadásból, és hogy ugyan elmondhatják véleményüket az oktatási kérdésekben, de azokat nem hallgatják meg a kormányzat részéről, de amúgy "a biodíszlet funkció nem szerepel kompetenciáink között, s továbbra sem kívánjuk ennek kialakítását" - olvasható a cikkben.