Szégyen: Pécsen még a focira sem jut pénz

2017. szeptember 9. 10:12 2017. szept. 9. 10:12

Miközben mindenhol, mint a gomba, nőnek ki a földből a stadionok, Pécsen már a focira sem jut pénz az önkormányzattól. A Csizi-bizottság söpröget, de döglött oroszlánba nem rúgunk bele, mert még visszaharap.

Hivatalosan is kimondatott a csütörtöki rendkívüli, de amúgy rendes, csak előrehozott pécsi közgyűlésen, hogy az önkormányzat a minimum 7,5 milliárdos hiány miatt (plusz a szóba nem került városi cégek adósságai) kénytelen alaposan visszább venni a nadrágszíjból.

Ennek egyik eleme a kulturális terület összevonása, a ZSÖK még nagyobb kulturális holdinggá fejlesztése, a Harmadik Színház Pécsi Nemzeti Színházba olvasztása, a Horvát Színház lepasszolása az Országos Horvát Önkormányzatnak. Valamint a POSZT-ot szervező cégben lévő önkormányzati részesedés átruházása, - ugyanígy járt a Pannon Filharmonikusok is.

Mondhatnánk, stílszerű ez, főleg a Kultúra Városában, mert hát először mindig ezt a területet kezdik nyesni, ha kaki került a perselybe pénz helyett. A helyzet meglehetősen régi, már az ókori rómaiak is mondták, hogy "Inter arma silent Musae".

De hogy a nemzeti focializmus szent rendszerében, ahol egy miniszterelnöki kiköpött szotyihéj odakerülhet a viktori kólásdoboz mellé; ahol fotballcsapatok szurkolói dönthetnek népszavazásról; ahol a templomok szintjén vannak tartva és kezelve a stadionok, és gombamód szaporodnak - szóval ott minimum vérciki, de inkább gyász, hogy a pécsi önkormányzat a nagy spórolásban egyből kirúgta a lócát a PMFC szebb napokat is látott csapata alól.

Ráadásul elég megalázó módon.

A pécsi városvezetés ugyanis az első félévre még odaadta a 200 milliós támogatásnak az első részét, ám most, szeptember elején (amikor, ha komolyan vennénk a naptári évet, már legalább három hónapja a csapatnál kellett volna lennie a támogatás második felének - de ez nem történt meg) úgy döntött: a második részletet már nem folyósítják. Kész, viszlát, lehet menni támogatót, szponzort keresni, alászolgája.

Pedig, ha visszaemlékezünk, 2013 karácsonyán és 2014 telén az önkormányzat, nyúlfarknyi tulajdonjoga ellenére orbitális nagy melldöngetésbe kezdett, mikor Matyi Dezső klubtulajdonos (azóta már csak volt) bejelentette, hogy kiszáll a focicsapat finanszírozásából. Végül aztán 2015. nyarán az önkormányzat 300 milliót és egy belvárosi ingatlant adott Matyinak, hogy az övé lehessen a csapat.

Temették itt már egyszer a pécsi focit, igaz, akkor az NB I-ben szereplés volt az apropója, de lassan ki lehet kutyagolni a felezővonalra egy újabb gödröt ásni. Mert ezzel a lépéssel most ezt sikerült megelőlegezni.

Mindenesetre hajrá Munkás! Rátok fér.