Újabb hét porcelánritkasággal gyarapodott a Gyugyi-gyűjtemény

2017. szeptember 11. 10:28 2017. szept. 11. 10:28

Hét különleges műtárggyal gyarapodott az immár 692 Zsolnay-porcelánritkaságból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény - tájékoztatta hétfőn a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

A közlemény szerint a Gyugyi László műgyűjtő által a napokban adományozott új műtárgyak mindegyike úgynevezett aranybrokát technikával készült fali dísztál.

Az aranybrokát eljárás a pécsi Zsolnay-gyárban az 1880-as évektől terjedt el: a műtárgyak különböző technikával előkészített felületére színarany mázat vittek fel, így a rajzolt minták az arany háttér előtt tűnnek fel - olvasható az összegzésben.

A tálak közül négy nagyméretű, csaknem 40 centiméter átmérőjű - írták, majd közölték: öt műtárgyat Klein Ármin tervezett és rajzolt, ezek túlnyomórészt mitologikus motívumúak, a többi között nimfával, amorettel és antik jelenettel díszítve. Egy tál Kaldeway Kelemen, egy pedig Zsolnay Júlia tervezői munkáját dicséri.

"Az új tárgyak méretükben és kivitelükben egyedülállónak tűnnek. Több mint 50 éves gyűjtői pályafutásom során sem én, sem más nem találkozott ilyen méretű Klein-tálakkal ilyen tökéletes kivitelben" - idézte az összegzés Gyugyi László műgyűjtőt.

Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője szerint, bár a Gyugyi-gyűjtemény állandó kiállítás, Gyugyi László lelkesedésének köszönhetően "a visszatérő látogatóinknak is tudunk újat mutatni időről időre".

A Zsolnay-gyár aranykorának legszebb darabjait bemutató tárlat 2010-es megnyitása óta kilencedik alkalommal bővült.

Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi Lászlótól a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott csaknem hatszáz darabos kollekciót.

A nyugdíjas elektromérnök több mint négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló páratlan kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott. A ritkaságok csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből voltak ismertek.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szereplő alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

A Zsolnay-negyedben látható kollekció Gyugyi László adományaként 2013-ban egy úgynevezett Júlia-vázával és egy kancsófedéllel, 2014-ben huszonhárom, 2015-ben huszonöt, tavaly 27, idén a mostani adománnyal együtt pedig 25 alkotással gazdagodott, köszönhetően annak, hogy a gyűjtő folyamatosan dolgozik a gyűjtemény kiegészítésén.

A legújabb műtárgyak már megtekinthetőek a Zsolnay Kulturális Negyedben.