Víruspara: nem adhat vért, ha mostanában Bécsben járt

2017. szeptember 12. 09:06 2017. szept. 12. 09:06

Ha nemrégiben járt bizonyos osztrák, francia vagy román városokban, akkor átmenetileg nem adhat vért, mivel fokozott kockázatot jelentenek a szúnyogok terjesztette vírusfertőzések tekintetében.

Amint azt a HVG a Magyar Idők nyomán írta, átmenetileg, 30 napra kiszűrik a véradásból azokat, akik akár csak egy napig a franciaországi Toulonban jártak. A városban ugyanis fokozott kockázatot jelent a chikungunya-vírus-fertőzés, amelyet ugyan alapvetően szúnyogok terjesztenek, de vérrel továbbadható.

Ha Burgenlandban, Alsó-Ausztriában vagy Bécsben járt, akkor sem adhat vért, arrafelé ugyanis a nyugat-nílusi láz a kockázati faktor. Ugyanez a helyzet azokkal, akik a romániai Braliában, Vranceában vagy Vanatoriban jártak.

A fenti információkat az Országos Vérellátó Szolgálat megerősítette. Mint írták, a vérellátó három országból kapott jelzést fertőzésveszélyről: Franciaországból a chikungunya-, míg Romániából és Ausztriából a nyugat-nílusi láz miatt.

Az Országos Vérellátó Szolgálat válasza szerint a fenti vírusok fokozott kockázatot csak a május–októberi időszakban jelenthetnek. A kockázatelemzés folyamatos, de emiatt még nem maradt el véradás - tették hozzá.