UNESCO-lajstromra került a pécsi Gandhi Gimnázium

2017. szeptember 15. 11:14 2017. szept. 15. 11:14

Rangos elismerés a Gandhi Gimnáziumnak: cigány/roma szellemi kulturális örökség megőrzését célzó pedagógiai programja felkerült a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására. A döntés az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság javaslata alapján született, pénteken Debrecenben hirdették ki.

Az intézmény közleménye szerint a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitóján jelentették be: ebben az évben hazánkban a szellemi kulturális örökségek nemzeti jegyzékére a nagyecsedi magyar és cigány tánchagyományok, valamint a höveji csipkevarrás élő hagyománya kerül fel, a jó gyakorlatok nyilvántartása a Gandhi intézményi rendszer említett programjával bővül.

A jegyzékre vételt elismerő dokumentumot a Gandhi képviseletében a pécsi középiskola fenntartójának vezetője vette át. Virág Bertalan arról beszélt: a pécsi Gandhi Gimnázium már közel negyed évszázada ápolja és örökíti tovább a cigány/roma kultúrát, európai viszonylatban is különleges szakmai-módszertani munkát végez, de az elmúlt egy-két évben sikerült újabb fejlesztésekkel még tovább bővíteniük a lehetőségeket.

A Kulturális Örökség Napjai szombat-vasárnapi rendezvénysorozatának részeként a debreceni Déri téren bemutatkoznak a nemzeti jegyzéken szereplő korábbi és új szellemi kulturális örökségek. Így a mohácsi busók, a mezőtúri fazekasság és a kalocsai népművészet mellett a Gandhival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt, amelyhez 2006-ban Magyarország is csatlakozott. A nemzetközi egyezmény célja a közösségi tudás, a gyakorlat, a kifejezésmódok megőrzése, a közösségek identitásának megerősítése és a kulturális sokszínűség elismerése. Az egyezmény magyarországi végrehajtásának részeként hozták létre A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékét, amelynek az a célja, hogy számbavegyük és nyilvántartsuk a Magyarország területén fellelhető szellemi kulturális örökséget. Az örökség-elemeket maguk az érintett közösségek terjesztik fel évről évre a jegyzékre, amely ezáltal folyamatosan bővül.