Csődközelben Pécs, de negyedmilliárd jut a haditechnikai parkra

2017. szeptember 15. 16:03 2017. szept. 15. 16:03

Nettó 250 millió forintért vesz eszközöket a Tüskésrétre tervezett haditechnikai élményparkba a csődközelben lévő pécsi önkormányzat. Az összegből hatástalanított kézifegyverek, egyenruhák, repülőgép- és szárazföldi járművek modelljei, valamint kiszuperált egykori légi és szárazföldi harceszközök kerülnek Pécsre.

Eredményt hirdettek a pécsi Tüskésrétre tervezett Haditechnikai Élménypark eszközbeszerzésére kiírt közbeszerzésen, sőt, a pécsi városvezetés szép csöndben már augusztus végén meg is kötötte a szerződéseket.

A hvg.hu cikke szerint a hat részből álló közbeszerzésen nettó 249,6 millióért vett kiszuperált harceszközök mellett hatástalanított kézifegyvereket és mást a pécsi városvezetés, amely jelenleg 7,5 milliárdos hiánnyal küzd. Legalábbis ennyit vallott be.

"A katonai ruhákat az Eastwest Defence Kft.-től vásárolták 1,46 millióért. A hatástalanított kézifegyvereket a Poligon Group szállítja 1,98 millióért. A repülőgép- és szárazföldi járművek modelljei szintén az Eastwest Defence Kft.-től kerülnek a parkba egymillióért. Ennél jóval nagyobb tételt jelentenek a kiszuperált szárazföldi katonai járművek, amelyekért összesen 115,4 milliót fizet az önkormányzat a V&V Motor Kft.-nek. Ők szállítják a harci helikoptereket és repülőket is 79,8 millióért. Ezenfelül tőlük bérelnek több eredeti hatástalanított harci járművet a cégtől csaknem 50 millióért. A cégek ajánlatai jellemzően néhány ezer forinttal maradtak el az eredetileg becsült ártól.

A beszerzést azzal indokolta az önkormányzat, hogy a katonai kiállítás és múzeum a Magyar Néphadsereg légi és szárazföldi eszközeit korhű, eredeti megfelelő történelmi háttérben mutatja be a katonai ruházattól egészen a nagy gépekig. Mint ahogy a kézi fegyvereknek, a ruházatnak és a kiegészítőknek is megkímélt állapotúnak kellett lennie." - olvasható a cikkben.

A Pécsi STOP már a közbeszerzés kiírásakor felhívta a figyelmet, hogy kiszuperált, hatástalanított harceszközöket csomagban kívánta megvenni a pécsi városvezetés, például a repülő eszközök beszerzésére szóló kiírásnál lehetett ezt megfigyelni.

A haditechnikai élményparkról - amely a Magyar Néphadsereg technikai eszközeit fogja bemutatni leginkább - még Csizi Péter értekezett idén januárban, ő akkor egy közleményben arról írt, hogy mekkora turisztikai potenciál van egy ilyen park létrehozásában. Ő akkor még 286 millióra tette az eszközök beszerzését és a park létrehozását, ennyit nyert el a városvezetés ugyanis egy pályázaton.

Április 4-ei cikkünkben azonban arról számoltunk be, hogy a park kialakítása és az eszközök beszerzése nettó értéken számolva is 450 millió forintra tehető.