Szakács: nem kell újabb ígéretminiszter

2017. szeptember 20. 16:02 2017. szept. 20. 16:02

Szakács László, a Parlament szocialista frakcióvezető-helyettese az M6/M60-as folytatásáról kérdezte a leendő miniszter Kósa Lajost, de igen cinikus választ kapott a debreceni politikustól.

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter lesz Kósa Huszituszi Lajos, akit ma az Országgyűlés gazdasági bizottsága hallgatott meg órákon keresztül. A meghallgatás atomszféráját elég jól visszaadja a Magyar Nemzet cikke.

Az MSZP-s Szakács László szerint csak az „Orbán Viktor ígéretei miatti magyarázkodást” foglalja magában. Mint mondta: Pécs városából továbbra sem közelíthető meg autópályán az országhatár. Kósa Lajos – meglepő logikával – ugyanakkor arról kezdett beszélni, hogy az ország déli területén fekvő városból könnyen el lehet jutni Ausztriába, végig sztrádán. Szakács László nagyjából egy óra múlva kapott újra szót, akkor tudta csak világossá tenni, hogy ő értelemszerűen nem a Pécstől 410 kilométerre fekvő osztrák határra gondolt, hanem a közeli horvát határra, ahová viszont az ígéretek ellenére sem vezet autópálya. Kósa Lajos erre már csak annyit mondott, hogy meg fog valósulni az útépítés, az viszont már nem derült ki, hogy mikor – írja az mno.hu.

A meghallgatást követően Szakács László sajtótájékoztatóján elmondta: a Fidesz megint nem az egészségüggyel vagy az oktatással foglalkozik, oda neveznek ki minisztert, ahol pénz van. Így volt Paks 2-vel, így van most is, Kósa Lajos egy ígéretminiszter – így Szakács.

A baloldali politikus cinikusnak nevezte Kósa válaszát az M6-os folytatását illetően. Beszélt arról az Orbán-féle ígérethalmazról is, amelynek része volt az autópálya folytatása és a pécsi déli ipari park is – a sztráda nem épült meg, az iparterület meg üres.

A miniszterelnök ígéretei annyit sem érnek, mint a papír, amire rányomtatták – mondta Szakács László. – A városokban meg nyilvánvaló, hogy csak azok a fejlesztések valósulnak meg, amiből jut a fideszes oligarcháknak valami konc.

A meghallgatásról és a Parlament gazdasági bizottságáról Szakács szerint sokat elárul, hogy az a Mengyi Roland alelnök is végigülhette, aki ellen büntetőeljárás folyik közpénzekkel való visszaélés miatt.

Szakács leszögezte: nincs szükség egy olyan ígéretminiszterre, aki nem lát ki a debreceni városkapun. Ehelyett oktatásügyi minisztérium kell és mindenki számára elérhető egészségügy.