Megveheti, majd egyből bérbeadhatja az oroszoknak a pogányi repteret az állam

2017. szeptember 21. 09:40 2017. szept. 21. 09:40

Sajtóinformáció szerint megvásárolhatja a csőd szélén táncoló Pécstől a pogányi repteret az állam, melyet aztán lendületből bérbe is adna a Paks II-őt építő Roszatomnak. Lázár János szerint szó sincs ilyenről.

A Csizi Péter szerint 7,5 milliárdos hiánnyal (amiről előtte Páva Zsolt polgármester azt mondta, hogy 5 milliárd) küzdő Pécset az önkormányzat vagyontárgyai ellenében mentheti meg a csődtől az állam - írta a Magyar Nemzet.

A cikk szerint a város így nem "ingyenpénzt" kapna, hanem az állam lényegében tartana egy nagybevásárlást a megyeszékhelyen.

A lap úgy tudja, hogy az egyik vagyontárgy a pécs-pogányi repülőtér, melyet 2,8 milliárd forintra értékeltek. Ezt venné meg az állam, melyet a cikk szerint egyből bérbe is adna a Roszatomnak. A reptérnek közvetlen autópálya-kapcsolata van, melyen gyorsan elérhető Paks.

A Nemzet szerint a PÉTÁV és a Tettye Forrásház is állami kézbe kerülhet a nagy financiális mentőakció hozadékaként.

Frissítés: Lázár János cáfol

Lázár János szerint fel sem merült, hogy a kormány – akár adósságrendezésért cserébe – átvegye a pécsi önkormányzattól a pogányi repülőteret - írta a 24.hu.

Lázár a Nemzet cikke után a Kormányinfón azt mondta, arról sem volt szó, hogy az állam bérbe adná a Roszatomnak a létesítményt. A cikk szerint amennyiben a paksi bővítést végző orosz cégnek ez fontos, „majd Pécs önkormányzatával intézi” a bérlést.