Nincs most nagyobb hős a baranyai halastavaknál

2017. szeptember 26. 11:36 2017. szept. 26. 11:36

Hatalmas küzdelemben, de legyőzték a pokolian forró nyarat a megye halastavai, a rendkívül aszályos időszakot sikerült komolyabb halhalál nélkül kibekkelni.

Erről az örvendetes hírről a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság számolt be kedden, visszacsempészve a napunkba az elmúlt évszak uborkaszezonnal súlyosított hőgutás emlékét.

Mint írták, Baranya megye dombvidéki, igen sűrű kisvízfolyás hálózatán mintegy 200 halastó egység található. A rendelkezésre álló vízkészletek végesek, különösen a nyári forró, hosszan tartó aszályos időszakban jelentkezhetnek a frissítővíz hiányából, a vízszintcsökkenéssel bekövetkező vízminőségi problémák.

A tavak hőmérséklete ilyenkor nagymértékben megemelkedik, egyes tavaknál a megyében már júniusban meghaladta a vízhőmérséklet a 28 Celsius-fokot. A felmelegedő víz kevesebb oxigént köt meg, a frissítő vízzel gyengén ellátott, oxigénhiányos tavakban helyenként már június második felében „halpipálást” tapasztaltak. A túlburjánzó vegetáció, az algásodás, a felszaporodott fenékiszap a helyzetet súlyosbító tényezők - áll a közleményben.

Az időjárás előrejelzések alapján június végén a kánikulai idő folytatódására, visszatérésére lehetett számítani, ezért a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság halpusztulások megelőzése érdekében körlevélben hívta fel a halgazdálkodók figyelmét a vízminőségi probléma észlelésének, megelőzésének néhány sarkalatos kérdésére, illetve a lehetséges intézkedésekre, azok kiválasztására.

A katasztrófavédelmi szervek feladatkörüknek és felajánlásuknak megfelelően igény szerinti felvilágosítás nyújtásával, közvetlen kapcsolattartással, a rendelkezésükre álló hatósági eszközökkel együttműködtek az érintett üzemeltetőkkel és a társhatóságokkal a veszélyhelyzetek megelőzése során.

A sikeres megelőzésre fordított munkának is köszönhetően Baranya megye halasított vizei a rendkívüli, vízszegény időszakokat számottevő halpusztulás nélkül vészelték át.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság emellett szisztematikusan végzi illetékességi területén a halastavak helyszíni ellenőrzését, különös figyelemmel a gáttestek állapotára, a vízszinttartásra, a kötelező üzemnapló vezetésére. A helyszíni ellenőrzések eddigi tapasztalatai kedvezőek, a hatósági felügyelet és tájékoztatás segíti és jogkövető magatartásra sarkallja az üzemeltetőket.

A jogszerű és szakszerű üzemeltetéssel pedig megelőzhetők a tavak és a befogadók vízminőségét befolyásoló rendkívüli helyzetek, valamint a vizek esetleges kártételei a környező ingatlanokban - zárul a tájékoztatás.

A halastavak nevében is köszönjük!