Menekülteket üdültettek volna, elszabadultak az indulatok Őcsényben

2017. szeptember 26. 14:44 2017. szept. 26. 14:44

Bejött a kormánypropaganda, a Tolna megyei Őcsényben a helyiek annyira nem akarnak hallani arról, hogy pár oltalom alatt álló menekült üdüljön egy ottani panzióban, hogy az ingatlan tulajdonosát már azzal fenyegették, felgyújtják az épületet. A panziótulajdonos autójának kerekét is kiszúrták.

Mint ismert, nemrég felmerült a Tolna megyei Őcsényben lakó egyik vállalkozóban, hogy ingatlanát felajánlaná a Migration Aid nevű szervezetnek, akik Magyarországon oltalom alatt álló, a hatályos törvény értelmében szabad mozgás lehetőségével rendelkező menekülteket (egy-két családot) szerettek volna üdültetni pár napig.

A Tolna megyei Jobbik rá is repült a témára, megindult a rettegtetés, a helyiek felháborodtak, hétfőre pedig falugyűlést hívtak össze.

A Migration Aid beszámolója szerint a falugyűlésen eléggé elszabadultak az indulatok, a panziótulajdonos helyi vállalkozónak például ezt vágták a fejéhez: "Takarodj innen, vagy felgyújtjuk a házadat!"

A gyűlésen sosem látott embertömeg jött össze, az alpolgármester szerint sosem voltak ennyien.

"A falugyűlésen résztvevők nagyjából három csoportra oszthatók: a hangoskodók, akiket nem is érdekelt semmiféle információ és ezt rendszeresen be is kiabálták: “Bármit mondasz, ide nem jöttök”. A másik csoportot azok alkották, akik féltek. Őcsényben megjelenő erőszakolóktól, terroristáktól. Az különösebben nem hatott meg senkit, hogy a magyar állam oltalma alatt állók pont azért kapnak státuszt, mert maguk is terror és az erőszak elől menekülnek. A harmadik csoportot a csendes megfigyelők alkották: voltak kérdéseik, de ezek érdemi megválaszolásáig el sem jutottunk" - olvasható a beszámolóban.

A Migration Aid oldalán megjelent írás szerint többek azzal jöttek, hogy a panzió ott van az iskolával szemben, hogy fogják így megvédeni a lányaikat. Mások azzal érveltek, a törökök is anno így foglalták el Budát, megint mások azzal jöttek, hogy Németországból is azért költöztek haza, mert ott féltek a bevándorlóktól.

Az is olvasható a beszámolóban, hogy a helyi alpolgármester asszony a dühödt gyűlés közepette arról beszélt, milyen jó, hogy ilyen sokan eljöttek és összefogtak egy célért. Máskor is fogjanak össze - tette hozzá.

Fülöp János polgármester a beszámoló szerint a gyűlés végén arról beszélt, a "panzió teljesen legálisan működik, az önkormányzatnak jogilag nincs lehetősége fellépni az ellen, hogy itt bárki is megszálljon. De Önök, a falu lakói tehetnek ellene, például polgári engedetlenséggel. Körbeveszik a házat és megakadályozzák, hogy oda bejussanak. De személyi legyen Önöknél, ha rendőri intézkedésre kerül sor."

Siewert András, a Migration Aid képviselője egy tévének a gyűlés után így summázta az estét:

"A jelenlegi közhangulatot ismerve nagyjából erre lehetett számítani. Amit sajnálok, hogy a helyiek az esélyt sem adják meg a menekülteknek. Nem mondják azt, hogy oké, jöjjön ide egy család megszállni pár napra és nézzük meg mi történik. Lesz-e egyáltalán bármiféle probléma. Legfeljebb ott áll majd egy rendőrautó a panzió előtt mindenki nyugalma, biztonságérzete érdekében. A félelmeket megértem, hiszen pont ez volt a célja az elmúlt két év kormánypropagandájának, hogy a magyarok féljenek."

A beszámoló végén olvasható egy frissítés, miszerint kedd reggelre valakik kiszúrták a panziótulajdonos autójának kerekeit, a rendőrség pedig kiszállt helyszínelni.