Megismétlődhet a nagy pécsi buszleállás?

2017. szeptember 28. 08:22 2017. szept. 28. 08:22

Könnyen megismétlődhet 2012 tüzes decembere a pécsi tömegközlekedésben, ám most nem a buszok műszaki állapota miatt, hanem mert olyan drámai mértékben fogynak a pécsi buszsofőrök, hogy nem lesz kit ráültetni a svéd csodákra.

Emlékeznek még arra, amikor 2012 decemberében egyszer csak leállt a pécsi buszközlekedés?

Ha nem történik valami, akkor ez könnyen megismétlődhet. Most viszont nem a buszok vannak olyan drámai állapotban, mint akkor – bár vannak aggasztó hírek ez ügyben is -, egyszerűen elképesztő tempóban távoznak a Tüke Busztól a buszsofőrök.

- Régen nem a pénzről van szó – mondta megkeresésünkre Hofekker Ferenc, a Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnöke.

– A fonódó hálózatból fakadó többletterhelés, a kevés vagy semennyi pihenőidő, a megalázó körülmények, amelyek miatt gyakran a legelemibb szükségleteiket sem tudják kielégíteni a sofőrök.

A Pécsi STOP úgy tudja, január óta negyvennél is több sofőr hagyta ott a céget, és csak töredékük azért, mert nyugdíjba ment. Bár a társaság toborzótevékenységének köszönhetően jöttek új emberek is, de közel sem annyi, amennyi távozott. Ráadásul többen az újonnan érkezettek közül csukták be utoljára a busz ajtaját.

Igaz, tudomásunk szerint olyan sofőr is van, aki 30 év munkaviszonnyal a háta mögött ment el új állást keresni. Többen még csak nem is jobban fizető hazai vagy külföldi állás kedvéért távoztak, olyan emberről is tudunk, aki ma kevesebb pénzt visz haza, de ez egyáltalán nem zavarja.