Alexandra-ügy: ötletek vannak a kármentésre, de az állam nem ad rá pénzt

2017. szeptember 28. 15:54 2017. szept. 28. 15:54

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete hatpontos javaslatcsomagot állított össze az Alexandra Kiadó bedőlése után. Hoppál Péternek az ötletek tetszettek, de pénzt nem adott rájuk.

Hatpontos javaslatcsomagot dolgozott ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete azután, hogy az Alexandra Kiadó év elején bedőlt.

A javaslatcsomagot eljuttatták Orbán Viktornak is, végül az ötletek Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár asztalán landoltak. Hoppál korábban arról beszélt, néhány pont megvalósíthatónak tűnik.

Ehhez képest a Zoom.hu cikke szerint az MKKE vezetősége - Kocsis András Sándor elnök és Péterfy Gergely igazgató - néhány napja arról kapott hírt a kulturális államtitkárságtól, hogy ugyan jók az elképzeléseik, de pénz az nincs erre.

A cikk szerint a hatpontos javaslatcsomag röviden így néz ki:

  • "a kormány éljen a Könyvbazár Kft. kötelezettségei felvásárlásának lehetőségével;
  • a kormány gondolja végig a TAO-kör kiterjesztését a könyvkiadókra;
  • a kormány tisztázza az iparűzési adót, vagyis hogy a könyv terméknek vagy szolgáltatásnak minősül-e;
  • a kormány fogadja el az árkötöttségi törvényjavaslatot, hogy például 2 hónap múltán ne felére árazva adják el a könyveket;
  • a kormány emelje meg az NKA-n keresztül folyósított, évente 700 millió forintot kitevő könyvszakmai támogatást;
  • a kormány adjon a pedagógusoknak 100 ezer forint értékű könyvutalványt."
  • Kocsis András Sándor a Zoom.hu-nak elmondta, a javaslat több pontja is tetszett Hoppálnak, némelyeknél - kivált a tanárok kapjanak utalványt, mivel a könyv munkaeszközük, de mégsem kapnak rá adókedvezményt - arról beszélt, csodálkozik, eddig miért is nem valósították meg ezeket. (Ezen Kocsis is csodálkozott saját bevallása szerint.) Ehhez képest Kocsis szerint a levél arról szólt, hogy pénz nincs az ötletekre.

    A cikk szerint "az állam semmilyen formában nem vásárolja fel a Könyvbazár Kft. csődje után maradt tartozásokat, amivel konkrétan a megszűnés szélére sodor olyan könyves műhelyeket, amelyek értékteremtő munkája nem működtethető piaci alapokon. Körülbelül 3 milliárd forintról van szó, ami a könyves szakmában elképzelhetetlenül sok pénz."

    Kocsis szerint amit a Kerényi Imre-féle Nemzeti Könyvtárra költenek (350 millió forint), annyit kap egész évre az egész könyvszakma. Amennyit pedig a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kap (1,5 milliárd forint), abból a pénzből simán ki lehetne húzni az egész magyar könyvkiadói és -terjesztői szakmát a csávából Kocsis szerint.