Ezek a szén-monoxid érzékelők mentik meg az életét

2017. október 2. 08:24 2017. okt. 2. 08:24

Bár hivatalosan csak október 15-én indul a fűtési szezon, a távfűtést már szeptember végén beindították Pécsett, és a konvektorok is sok lakásban melegek már. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a fűtőberendezések tisztíttatására figyelmeztet, emellett azt is elárulta, hogy a legfrissebb tesztek szerint melyek azok a szén-monoxid-érzékelők, melyekre rábízhatjuk az életünket, és melyek azok, melyek csak papírnehezéknek jók.

Minden évben október 15-én indul a fűtési szezon, addig még van idő felülvizsgáltatni és kitisztíttatni a fűtőeszközöket - áll a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívásában.

Hangsúlyozták, fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása. Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőberendezését.

A legcélszerűbb az első fűtés előtt szakemberrel megvizsgáltatni és kitisztíttatni. Abban a csaknem fél évben, amíg nem kellett fűteni, por és szennyeződés rakódott le a nyílt égésterű fűtőeszközökön, ami rontja az égés minőségét, és balesetekhez is vezethet. A rendszeresen karbantartott és kitisztított fűtőeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is működtethető.

A szennyeződések, eltömődések és a szabálytalan házi kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-fűtőberendezés pedig meghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra.

A tájékoztatás szerint a legnagyobb veszélyt a szén-monoxid jelenti. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. Emiatt mindenképpen érdemes egy szén-monoxid-mérőt beszerezni a fűtési szezon előtt. Hogy melyikeket lehet választani nyugodt szívvel, és melyikeket nem, azokat a katasztrófavédelem egy listában gyűjtötte ki.

Kattintson ide, és már böngészhet is a megfelelőnek bizonyult mérők között.

Ide kattintva azon érzékelők listáját láthatja, melyek megbuktak az ellenőrzésen, ezeket ne használja.