Éhségverseny: kerékpárral tiltakoznak a szociális dolgozók

2017. október 4. 08:33 2017. okt. 4. 08:33

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) kerékpáros demonstrációt szervez Tour de Poor néven október 6-án válaszul arra, hogy a kormány a bérpótlékukra szánt pénzt elverte egy bicikliversenyre.

A SZÁD elfogadhatatlannak tartja, hogy az EMMI a szociális ágazati bérpótlék maradvány összegét, több mint 90 millió forintot egy 106 indulóval zajló profi kerékpáros körverseny (Tour de Hongrie) finanszírozására fordította – áll a szakszervezet közleményében. Leszögezték: az intézkedés ellentmond Balog Zoltán miniszter és Czibere Károly államtitkár azon állításainak, miszerint a szociális ágazat dolgozóinak munkáját a kormány erkölcsi és anyagi szempontból is elismeri. („szociális munkások a nemzet erőforrásai” - mondta Balog Zoltán miniszter 2015-ben.)

Az átcsoportosítás arculcsapásként érte a több mint 80 ezer ágazati dolgozót, valamint az általuk ellátott embereket is. A közlemény szerint mindeközben:

  • az ágazatban dolgozók 2/3-ának alapbére akár 20 év munka után sem lépi át a minimálbért vagy a garantált bérminimumot, legyen az szakdolgozó, vagy diplomás szakember,
  • a szociális intézmények egy része korszerűtlen, a felújítások késnek vagy el sem indulnak,
  • továbbképzésekre és a kiégés megelőzésére a fenntartóknak nincs elegendő forrása,
  • -
  • az óriási fluktuáció, és a szakemberhiány még nagyobb terhet ró a dolgozókra, így az ellátás szakmai színvonala is csökkenhet,
  • mindezen körülmények méltatlan helyzetet eredményeznek az ügyfelek és az ellátásban dolgozó szakemberek számára egyaránt.
  • A szakszervezet szerint a 90 millió forint nem tűnik nagy összegnek, de például egy kisebb, hajléktalanokat ellátó intézmény 2 évig tudna működni ekkora összegből, vagy akár egy 100 főt ellátó átmenti szálló is egy évig tudná fedezni minden kiadását belőle, mi több, egyes pályázati kereteket is ki lehetne egészíteni 90 millió forintból.

    A SZÁD a demonstráció során írásban átadja javaslatait a minisztérium képviselőjének, amelyek az ágazat dolgozói számára valódi anyagi és erkölcsi megbecsülést jelentenek.

    A demonstráció, amely a Tour de Poor (kb. a szegények kerékpárversenye), illetve a Tour de Hungry (nagyjából: éhségverseny) nevet kapta a tervek szerint délelőtt tízkor indul a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a Földművelésügyi Minisztériumhoz, majd az EMMI elé, ahol a gyalog érkező demonstrálókkal közösen adják át Balog Zoltánnak levelüket, egyben beszédekkel is tiltakoznak.