Öt évet is kaphat az uniós pénzek ígéretével csaló mohácsi nő

2017. október 4. 09:06 2017. okt. 4. 09:06

Közel egy tucat céget vezetett meg egy nő az elmúlt években azzal, hogy vissza nem térítendő uniós pályázatokat ígért nekik.

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat egy mohácsi nő ellen, aki uniós támogatás ígéretével csalt ki pénzt cégektől.

Az ügyészség szerdai közleménye szerint a mohácsi nő 2015. és 2016. között különböző – elsődlegesen pécsi – gazdasági társaságokat keresett fel részben személyesen, részben közvetítő útján.

A nő magát pályázatíró társaságok képviselőjének adta ki, és tájékoztatta a cégvezetőket arról, hogy az általa képviselt társaságok vissza nem térítendő, uniós forrásból származó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által folyósított támogatásokkal kapcsolatban teljeskörű pályázati ügyintézést vállalnak.

A pályázatokkal kapcsolatos ügyintézési díjak megfizetése, illetve az általa állítottan elnyert támogatások kifizetésének meggyorsítása végett a nő különböző összegeket vett át a gazdasági társaságok képviselőitől.

Ténylegesen azonban a vádlott által felkínált pályázati támogatások nem voltak valósak. A nő nem állt kapcsolatban a megnevezett pályázatíró társaságokkal, az elkövető által a sértettek részére bemutatott minisztériumi dokumentumok hamisak voltak, azok nem a minisztériumtól származtak.

A vádlottnak nem volt lehetősége a gazdasági társaságok részére igért vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésére.

A nő összesen 11 gazdasági társaság vezetőjét tévesztette meg, akiktől alkalmanként 50 000 – 1 100 000 forintot csalt ki.

Az elkövető összesen 3,6 millió forint összeget vett át a cégek vezetőitől.

A nő által elkövetett cselekmény több rendbeli csalás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - zárul az ügyészség tájékoztatása.