Szakács: a Fidesz nem segíti a járadékos bányászokat

2017. október 4. 15:41 2017. okt. 4. 15:41

A Parlamentben vitázott Szakács László baranyai parlamenti képviselő a nyugdíjas szövetkezetekről és a járadékos bányászokról. A szocialista politikus leszögezte: amit a Fidesz tervezett, csak pár embernek üzlet, a bányászoknak a 2012-ben elvett jussukat kell visszaadni.

A Parlamentben szerdán egyebek mellett arról a kormányoldali előterjesztésről folyt a vita, mely szerint a nyugdíjas szövetkezetekbe – amiben a Fidesz a dolgozni akaró idősek megváltását, az ellenzék pedig pár ember remek üzletét látja - a járadékos bányászok is nyerjenek felvételt.

Szakács László a fideszes vezérszónok szavaira reagálva elmondta: jó, hogy csökkentették a vadhús áfáját, de a baranyai nyugdíjasok inkább a kenyeret veszik.

Magáról az előterjesztésről szólva a baloldali politikus kifejtette: az csak azoknak üzlet, akik a tervezett szövetkezeteket létrehozzák, a Fidesz pedig a nyugdíjas, járadékos bányászokat is ezekbe a szövetkezetekbe tereli be.

– Ha a Fidesz azt akarná, hogy a nyugdíjasok tudjanak dolgozni, csak pár jogszabályon kellene lazítani – így Szakács.

– Ha azt, hogy a járadékos bányászok dolgozhassanak, csak a járadék mellett végezhető munka felső korlátját kellene módosítani.

Szakács azt követelte: ha a kormányoldal valóban segíteni akar a bányászokon, adják vissza nekik a 2012-ben elvesztett jogosultágaikat, amit egy decemberi ülésen éjjel kettőkor nagy bátran elvettek tőlük.

A politikus egy példát is felhozott. Megkereste egy férfi, aki hat órában volt bejelentve munkahelyén. Ám a járadékos bányászt véletlenül rosszul, 6 helyett 8 órában jelentették be. A rugalmatlan rendszerben pedig nem a munkáltatót kötelezték korrekcióra, hanem egyszerűen elvették a volt bányásztól a járadékát.