Külföldi egyetemisták tolták az egekbe a pécsi albérletárakat

2017. október 5. 08:41 2017. okt. 5. 08:41

A 40 ezer forintos kulturált pécsi albérlet már csak nosztalgia. A külföldi egyetemisták nem csak a bérletek, de a lakások árára is drámai hatással voltak: akkorát lódult a pécsi ingatlanpiac, mint már nagyon régen.

3000 vagy 4000?

Megoszlanak vélemények arról, hogy hány külföldi egyetemista is tanul éppen Pécsett. 2016-ban 3200-an voltak, de a hurráoptimista lapok már 4000-ről írnak.

Mondhatni, majdnem mindegy is, az albérletpiac átrendeződését már elvégezték az eddig itt tanulók. Az igazi vircsaft az orvosi egyetem környékén van, errefelé épülnek gombamód apartmanok, építenek át családi házakat apartmanházakká, illetve adnak ki lakásokat korábban elképzelhetetlen összegekért.

120, de akár 180 ezerért havonta

- Ezen a környéken egyszobás lakást 110-120 ezerért vesznek ki, egy másfél szobásért ketten összeállva már 180 ezer forintot is kifizetnek havonta a rezsin kívül – mondta el a Pécsi STOP érdeklődésére Cselényi Attila, az Ingatlankínálat.com vezetője. – Nagyjából ez az összeg a határ, cserébe igényesen felújított lakást várnak újszerű bútorokkal, tévével, terasszal.

Az ingatlanszakértő elmondta: sokan próbálnak ezen a piacon érvényesülni, de van is rá kereslet. Aki szép állapotú lakását iskolakezdés előtt kitakarítja, meghirdeti és nem árazza túl, az biztosan ki tudja adni.

A külföldi egyetemistát nem lehet hülyére venni

Cselényi Attila elmondta: vannak, akik vérszemet kapnak, és 200-250 ezer forintért adnák ki lakásukat. Vannak kivételek, de ennyiért már nem nagyon lehet kiadni ingatlant, az egyetemisták egymás között is informálódnak, és ha első évben még bele is csúsznak drágább vagy az egyetemtől távolabbi lakásba, a következő tanévben biztosan odébbállnak.

Rossz hír: vége az olcsó albérleteknek

Az elmúlt pár évben nagyjából be is fellegzett a havi 40 ezer forintos, de még lakható albérleteknek. Az ingatlanforgalmi szakember szerint a 90-es évek szintjén „felújított” lakás havi 60-70 ezernél többért nem megy ki, de olcsóbban sem, ez már Kertvárosra is igaz. Az itteni tulajdonosok úgy gondolkodnak: ha az egyetem-közeli ingatlanokért 120 ezret kérnek, 40-ért ő sem adja már ki. Cselényi szerint havi 40-50-ért már csak alagsori, vagy valamilyen problémával küzdő lakás van, 20-30-ért meg hétvégi házakat lehet bérelni, amik inkább csak nyáron lakhatók.

Szigeti, Endresz, Gosztonyi – Budapestről is jönnek

Az egyetemi hallgatók keményen felpörgették a pécsi ingatlanpiacot. Kaposvárról, Szekszárdról, Paksról, sőt Budapestről jöttek befektetők. Cselényi Attila elmondta:

Pécsen országos szinten kiemelkedően jó most a lakások megtérülési rátája.

A baranyai megyeszékhelyen egy 52 négyzetméteres lakásért 14 milliót fizetnek ki, a fővárosban 30 millióért vesznek ilyet. Az utóbbit havi 150-ért, az előbbit 120-ért tudja kiadni, nem nehéz kimatekozni, melyik éri meg jobban. Még úgy is, hogy 3, akár 4 havi bevétel is elmegy a kiadásokra.

Pörög a panelpiac Kertvárosban is

Ugyanaz a lakás az orvosi egyetem környékén két éve 8,5 milliót ért, most 12 millióért megy el. Az ingatlanszakértő szerint a családi házak árai nem erősödtek jelentősen, ám a 20 millió alatti, főleg a panellakásoknál lehet érezni a felhajtóerőt. Ez a kertvárosiaknak is jó hír, lakásuk akár 1-2 millióval is értékesebb ma, mint két éve.