Újabb hihetetlenül csóró falu polgármestere lett vádlott

2017. október 6. 15:14 2017. okt. 6. 15:14

Valótlanul foglalkoztatott emberek, hamis okiratok, ellopott pénz, eltüntetett fizetési előlegek – mindezt úgy, hogy közben csődben volt a falu. K. István versendi polgármesternek lesz miről elszámolnia a Pécsi Járásbíróság előtt.

A bíróság kedden folytatja az elsőrendű vádlott, K. István és volt élettársa elleni per tárgyalását.

A vádirat szerint a polgármester volt élettársa közalkalmazottként 2003 és 2013 között többek között a pénztárt kezelte a zömében romák lakta Versend önkormányzatánál.

A vád alapján a polgármester a közmunkaprogram keretében 2012-ben, valótlanul foglalkoztatott két személy részére hívott le a Baranya Megyei Munkaügyi Központtól – hamis okiratokat benyújtva – csaknem félmillió forint munkabért. A pénzt egy olyan számlára utaltatta, melyhez hozzáférési joggal kizárólag ő rendelkezett, ezzel az ügyészség szerint egészen egyszerűen eltulajdonította Versend vagyonát.

Szintén 2012-ben a vádlottá lett polgármester fizetési előleget adott ki több embernek, legalábbis papíron, de úgy, hogy az érintettek ilyet nem igényeltek, nem is kaptak, de még a pénz átvételét sem ők írták alá.

A polgármester ténylegesen is adott ki fizetési előleget több személy részére. Ezeket az összegeket az érintettek visszafizettek, ám a vádlottól az önkormányzat pénztáráig már nem jutott el a pénz.

„A hétszázát, de kellemetlen!”

A dolog attól lesz a maga Roncsfilmbe illő módján egyszerre bravúros és mégis keservesen sanyarú, hogy az önkormányzat 2011-ben csődbe ment, amit a polgármester egy „A hétszázát, de kellemetlen! kezdetű Facebook-posztban jelentett be. Így mindezt egy csődbiztossal terhelt helyzetben vihették véghez.

A helyi kisebbségi önkormányzatnál is akadhatnak még gondok, ha egyszer el kell számolniuk azzal: mi került néhány festett traktorgumin 12 millió forintba.

Rájár a rúd egy másik igen szegény település vezetőire is. Nemrég az ország egyik legszegényebb falvának komplett vezetése került a vádlottak padjára, mert míg Gilvánfát amúgy nem vetette fel a pénz, a polgármester meg a testület – később már a családjuk is – Horvátországban dőzsölt a falu pénzén, és a stikában eladott tűzifa árát is egymás között osztották el.