Visszatérhet a szarajevói nemzetközi gyorsvonat

2017. október 8. 19:19 2017. okt. 8. 19:19

Folynak a tárgyalások, hogy újraindítsák a 2012-ben a horvát vasút változása miatt kiiktatott szarajevói nemzetközi gyorsvonatot. Ehhez leginkább a horvátok beleegyezése szükséges. A gyorsvonat az egyik közlekedési kapcsolat volt a horvátországi magyar diákoknak Magyarország felé.

Nemrég tartották meg Budapesten a Hungrail elnevezésű vasúti konferenciát, melyen a magyarországi vonatközlekedésre nézve kedvezőtlen ötletek is elhangzottak - ezekről itt írtunk bővebben -, de egy örömtelibb félsikerről is beszámoltak.

Az iho.hu cikke szerint ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy folynak a tárgyalások "Horvátországgal és Boszniával, hogy a horvát vasút ismét vállalja el a részvételt a Budapest–Szarajevó közötti vasúti személyszállításban".

Mint ismert, a Budapest-Szarajevó nemzetközi gyorsvonatot 2012. decemberében szüntették meg, mikor a horvát vasút több nemzetközi vonatot is törölt a menetrendből (köztük a Beli Manastir/Pélmonostor-Pécs járatot, amelyről itt, itt, itt és itt írtunk bővebben).

Idén februárban a Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság ülésén is felmerült a téma, mivel a magyarbólyi vasúti határátmeneten jó ideje szünetel a személyvonat-közlekedés. A bizottság arra kérte fel mind a magyar és horvát illetékes minisztériumokat, hogy állítsák vissza a Pécs-Eszék közti személyforgalmat, de hozzátették, a szarajevói nemzetközi gyorsvonatra is szükség lenne.

Az újraindításhoz azért van szükség a horvát fél hozzájárulására is, mivel nemzetközi gyorsvonatot minden országban saját mozdonnyal és saját személyzettel (valamint egy-egy vagonnal) szállt be a szerelvény közlekedtetésébe. Azaz: a Budapestről indított egy-két kocsit hozzácsapták valamelyik pécsi InterCity-vonat végéhez, Pécsen adtak elé egy dízelmozdonyt, ami levitte a horvát határig, ott megint gépcsere egy horvát mozdonyra, ami a bosnyák határnál le lett váltva először egy boszniai szerb vasúttársasági mozdonyra, majd pedig egy bosnyák-horvát föderáció vasúttársasági mozdonyra. Visszafelé ugyanez.

A horvát fél 2012-es kiugrásával a horvát-baranyai és kelet-szlavóniai magyarság is elvesztett egy fontos közlekedési kapcsolatot Magyarországgal (még tüntettek is a megszüntetés ellen a horvátországi magyar diákok Eszéken), ez állhat majd vissza, ha Horvátország is rábólint az újraindításra.