„Sikeresen visszavették a vízművet” – Orbán egy másik Pécset álmodik

2017. október 9. 15:13 2017. okt. 9. 15:13

Hétfőn az azonnali kérdések órájában Szakács László baranyai szocialista képviselő Orbán Viktorhoz fordult. A miniszterelnök – akinek a beszéd is hallhatóan nehezére esett – saját valóságában az autópálya folytatódott, a vízműeinstand pedig sikeres volt. Döbbenet.

Orbán ezért a demokráciáért küzdött?

Szakács László saját elmondása szerint azért fordult a miniszterelnökhöz a Pécs-problémával. A szocialista képviselő elmondta: Pécsett szintet ugrott a Fidesz a demokrácia lebontásában. A pécsi polgármester elvesztette a kormány jóindulatát, szembefordultak vele a város jobboldali parlamenti képviselői, míg utóbbiak, Csizi Péter és Hoppál Péter pártbizottságokat alapítottak a csődben lévő városban. Szakács minden minisztert és államtitkárt megkérdezett, de mind menekültek a kérdés elől, mint egy ragályos betegségtől – mondta a szocialista politikus.

Szakács László részben azért fordult Orbán Viktorhoz, mert nem kapott mástól egyenes választ. Részben pedig az érdekelte, hogy amiért „korábban lánglelkű ifjú politikusként küzdött, az ez a demokrácia volt?”.

„A pécsi ügyekkel is meg fogunk birkózni”

Orbán Viktorból a szavak is nehezen jöttek ki, ez jól hallható a vitáról készült hangfelvételen. Ebből mi most itt nem vonnánk le messzemenő következtetéseket, lehet, hogy egy egyszerű nátha lopta ki a dinamizmust a miniszterelnök beszédéből.

A miniszterelnök szerint 2002 és 2010 között az önkormányzati adósságállomány meghatszorozódott, amit 2011 és 2014 között a Fidesz kormány átvállalt, a települések helyzetét stabilizálta. 1369 milliárd forint adósságot vállaltak át több mint 2000 településtől. „Ne aggódjon, ha ezt az örökül hagyott gigantikus méretű adóssághegyet el tudtuk tűntetni, akkor a pécsi ügyekkel is meg fogunk birkózni”.

„Valószínűleg nem”

- Valószínűleg nem – hangzott Szakács László rövid válasza. Mint mondta: 2015-ben Pécs polgármestere 2 milliós adósságról beszélt, míg ma a város adóssága 7,5 milliárd, a cégeké 24 milliárd is lehet. A szocialista képviselő hozzátette: most ugyanott tart a város, de már csak 2 év kellett hozzá, miközben semmi sem épült itt. – Az ipari park, amit Ön is megígért, egy 290 hektáros KRESZ-park, amiben semmi sincs – mondta Szakács. – Önök ezt a problémát nem tudják megoldani. A kérdés most mégis az: helyes-e, hogy pártbizottság vezeti Pécset?

Orbán Viktor és a színes, szélesvásznú jó dolgok

Orbán Viktor viszontválaszában azt kérte: ne becsülje le, amit a pécsiek elértek.

„A jó dolgok az emberek erőfeszítéseinek köszönhetőek” – mondta Orbán, ám ezután jött csak az igazi verbális driftelés. A miniszterelnökből kilinccsel előre az alábbi mondatok törtek elő:

„A helyiek ott sikeresen visszavették a helyi vízművet a külföldiektől.”

Sikerült rendezni a magasház helyzetét.”

Új buszokat állítottunk forgalomba.”

„Tovább építettük az M60-as utat, ami hamarosan el fogja érni az országhatárt.”

„Megszépítettük a belvárost is.”

(Ezt nem is értettük, talán a baloldali városvezetés alatt véghezvitt EKF-beruházásokra gondolhatott? – a szerk.)

A kormány a pécsi emberek oldalán áll.”