800 millió állami pluszpénz kell, hogy telket vehessen a PTE

2017. október 11. 14:28 2017. okt. 11. 14:28

Az orvosi karral szembeni volt laktanyaterület megvásárlására ad plusz 800 millió forintot a kormány a Pécsi Tudományegyetemnek. A terület kézen-közön a Magyar Építő Zrt. tulajdonában áll, vagyis eléggé kormányközelben van. Már szeptemberben is arról lehetett hallani, hogy az egyetemre szánt 24 milliárd forint nem lesz elég a kormányközeli cégek túlárazása miatt.

Van pénz lóvéra

800 millió forint pluszforrást kap a Pécsi Tudományegyetem a kormánytól, hogy az orvosi karral szembeni területet (ahol az egykori Lakits-laktanya állt) megvásárolhassa.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a "Modern Városok Program részeként megvalósuló Pécsi Tudományegyetem idegen nyelvű kapacitásai bővítéséhez kapcsolódó fejlesztéseihez, valamint a kutatás-fejlesztés potenciáljának fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló" kormányhatározatot egészítik ki azzal a ponttal, amely arról szól, hogy a kormány 800,1 millió forintot ad az egyetemnek a "kapacitásfejlesztéséhez szükséges területszerzés" érdekében.

Ezzel a pénzzel a Modern Városok Program pécsi alfejezetében a PTE-re jutó 24 milliárd forint 24,8 milliárdra hízik.

Csakhogy van egy kis bökkenő.

Kollégiumot akartak oda, vagy apartmanokat

Még márciusban cikkezett arról a hvg.hu, hogy a terület Tiborcz István miniszterelnöki vej pécsi ismerőse, a trafikozásban is érintett Czéh-Tóth Márk tulajdonában állt az U-CampUS Kft-n keresztül, melynek ő volt akkor az egyetlen tulajdonosa.

A pécsi önkormányzat márciusban úgy módosította a helyi építési szabályzatot, hogy csak erre a területre magasabb beépíthetőséget engedélyezett (akár 4 emeletes épületeket is föl lehet húzni), a tervek szerint ide apartmanházakat építenének, leginkább az egyre nagyobb létszámú külföldi hallgatóknak. (A külföldi hallgatók létszáma a 2017-2018-as tanévben elérte a 4000 főt - mindeközben a magyar hallgatók száma egyre inkább csökken.)

Vagyis eddig mindenki új lakóterületet várt erre az ingatlanra (többek közt azért is, mert már a 2000-es évek elejétől fogva tervezgettek oda egy kollégiumot, és szóba került, hogy az új Pécsi Egyetemi Klubot oda, vagy a 6-os főút túloldalán álló volt PAC-pályára építik meg).

Az eredetileg három különálló ingatlanból egységesített új ingatlan közel másfél hektár, itt kellene legalább 500 emberre való lakóépületeket elhelyezni, de a rövidtávú cél a mostani négyezres külföldi hallgatói létszám 5000 fősre bővítése - vagyis a fentebb írt 500 fő helyett ezer embert befogadni képes épületek is készülhetnek az egykori laktanya területén.

Hogy ezzel hogyan van összhangban a kormányhatározatban emlegetett kutatás-fejlesztési potenciál fejlesztése (mert az idegen nyelvi kapacitások bővítésébe még beleférhetnek a külföldi hallgatóknak építendő lakóépületek, apartmanházak), az egyelőre kérdéses.

Magasra nyúlnak a szálak

Mindeközben viszont az U-CampUS Kft-ben többségi tulajdont szerzett a ZSKN Üzemeltető, Karbantartó és Építő Kft., amely a Magyar Építő Zrt. tulajdonában áll. Az U-CampUS két vezérigazgatója ugyanaz, mint a Magyar Építő Zrt. két képviseletre jogosult tagja: Szikszai Zoltán (igazgatósági tag) és Halmai Gábor (más munkavállaló a Magyar Építőben, de például a a ZSKN Kft. ügyvezetője).

A Magyar Építő mögött a Körösaszfalt Zrt. áll, ami mögött az Építő és épületkarbantartó Zrt. (ÉPKAR Zrt.) és a WHB Befektetési Kft. áll. Az ÉPKAR-ban Szeivolt István a minősített többségű tulajdonos (ő a Magyar Építőben igazgatósági tag).

A WHB Befektetési Kft. mögött a West Hungária Bau Kft. áll, amelyben a minősített többséggel rendelkező tulajdonos Paár Attila. Paár Attilát a K-Monitor adatbázisában található cikkek Orbán Viktor miniszterelnök köréhez - Tiborcz Istvánhoz - sorolják, Szeivolt Istvánt viszont az Echo TV mögé helyezik.

Vagyis a szóban forgó Tüzér utcai ingatlan végső soron eléggé kormányközelben maradt még így is. Ha hozzátesszük, hogy szeptember elején Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető arról beszélt, hogy úgy tűnik, nem lesz elegendő az orvosin várt nagyberuházásra a 24 milliárd, mert a Mészáros Lőrinchez érdekeltségébe tartozó cégek túláraztak, akkor nincs min csodálkozni a plusz 800 millió forinton.