Szakács: Csizi és Hoppál hazudik Orbán Viktornak

2017. október 11. 13:16 2017. okt. 11. 13:16

Szakács László baranyai parlamenti képviselő szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: már a miniszterelnök sem cáfolta, hogy Páva Zsolt kegyvesztett lett, de elismeréssel szólt a pécsiekről, akik annak ellenére kitartanak a város mellett, hogy azt a Fidesz laboratóriumnak használja.

Szakács László szerdán délelőtt tartott sajtótájékoztatót Pécs főterén, az apropó az volt, hogy hétfőn Orbán Viktorral váltott pengét a Parlamentben Pécs helyzetéről.

Orbán Viktor, mint mondta, kitért a kérdés elől, hogy ’89-es lánglelkű forradalmárként hogyan értékeli: a Hoppál-Csizi vezette pártállami időket idéző pártbizottságot, amely most Pécset vezeti.

- Az általánosságokból, amiket válaszolt viszont az derül ki, hogy még Csizi és Hoppál képviselők is hazudnak Orbán Viktornak arról, hogy mi folyhat itt Pécsen – mondta Szakács László.

A baloldali képviselő hozzáfűzte: Orbán Viktor hatalmas eredményként értékelte, hogy a pécsiek visszavették a vízművet. Annak ellenére, hogy 1995-ben maga Páva Zsolt polgármester adta el a Sueznek. Majd nem visszavették, hanem elfoglalták a vízművet, amiért viszont 3 milliárd forint kártérítést kellett fizetnie a magyar adófizetőknek, így került a Tettye Forrásház kezébe a vízszolgáltatás.

- Orbán Viktor büszke arra, hogy új buszok álltak hadrendbe Pécsen – mondta Szakács. – Erre sem kellene büszkének lenni, mert összesen 5 új buszt vett a város, a száznál több használt ügyében pedig már három országban folyik büntetőeljárás, Hollandia és Magyarország után Szerbiában is. A Tüke Busszal a mai napig perben állok egy levélért, amelyből kiderülhet, ha valóban olcsóbb lehetett volna a flotta.

A magasház lebontására is büszke a miniszterelnök. Szakács László leszögezte: valóban megtörtént, de nyolc teljes év városvezetői teljesítménye volt ez, úgy, hogy a terület tulajdonjoga máig vitás kérdés.

- Orbán Viktornak valószínűleg hazudnak a pécsi fideszes képviselők, a miniszterelnök szégyelli, ami itt történik – mondta a baranyai politikus. - A miniszterelnök nem kínált megoldást, munkahelyeket, valós segítséget, csak mellébeszélt. Nem állt ki Páva Zsolt, Hoppál Péter és Csizi Péter mellett, a nevüket sem vette szájára. Amikor azt mondtam, Páva Zsolt kegyvesztett polgármester, ezt nem cáfolta, ebből is látszik, hogy a polgármestert elárulták a pécsi fideszes parlamenti képviselők, hogy mentsék a saját hatalmukat, ami nem nagyon tetszik a pártelnöknek.

Szakács László hozzátette: abban egyetért a miniszterelnökkel, hogy tisztelet illeti a pécsieket. Ám azért, mert míg a Fidesz 2009 óta kísérleti laboratóriumnak használja a várost, itt méri meg, mit bír még el a közvélemény, még mindig itt élnek és próbálnak érvényesülni. Ehhez a Fidesz és Orbán Viktor semmit nem tesz hozzá.

A politikus hangsúlyozta: ezek miatt fontos, hogy a város közgyűlése elhatározza: nem árusítja ki a hasznot hajtó vagyont, ezért kell, hogy a város saját kezébe vegye a sorsát.

Frissítés - reagált a helyi Fidesz

Szakács sajtótájékoztatójára reagálva közleményt adott ki a Fidesz pécsi szervezete.

Ebben azt írták: "kedden Orbán Viktor miniszterelnök megválaszolta a szocialisták által sokadjára meglovagolt kérdést.

“A kormány a pécsi emberek oldalán áll, és segíteni is fog" - jelentette ki a miniszterelnök.

"A szocialistáknak és Szakács Lászlónak nincsen félnivalója, hiszen, ahogy a miniszterelnök úr is megmondta: "Ha el tudtuk tüntetni a gigantikus “adóssághegyet”, amit a szocialisták hagytak maguk után, akkor a kormány a pécsi ügyekkel is meg fog birkózni!" - zárult a közlemény.