Tóth: szembesít az MSZP, de színjátékban nem vesz részt

2017. október 11. 16:01 2017. okt. 11. 16:01

Szembesítő kampányt folytat mostantól a MSZP a Parlamenten belül és kívül, vidéken részországgyűléseket tartanak helyi civil szervezetek, értelmiségiek bevonásával. Mivel komolytalanok az eredmények, a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz nem fordulnak, és alibi ötpárti egyeztetéseken sem vesznek részt. Legfontosabb céljuk a Fidesz leváltása.

A párt közeli terveiről parlamenti frakcióvezetője, Tóth Bertalan beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.

A pécsi politikus azt mondta, az MSZP legfontosabb célja, hogy a Fideszt leváltsa 2018-ban, a szocialisták ezért indítottak a parlamentben és azon kívül is szembesítő kampányt. Hozzátette: azzal akarják szembesíteni a kormányt, hogy mit művelt az egészségügyben, az oktatásban, a szociális területen és hogyan működteti "az államilag szervezett maffiahálózatot".

A politikus közölte, a parlamenti műfajokon - napirend előtti felszólalásokon, interpellációkon, azonnali kérdéseken - túl a Parlament falain kívül részországgyűléseket szerveznek, ahova helyi civil szervezeteket, értelmiségieket is várnak. Az elsőt csütörtökön Egerben tartják, ott a nyugdíjasok helyzetével foglalkoznak.

Elmondta, az év végig lesz még ilyen tanácskozás Kazincbarcikán, Ajkán, Szegeden és Pécsett, a munka világáról, az egészségügyről, a szociális ügyekről, a városfejlesztésről, az európai uniós ügyekről tanácskoznak.

Tóth Bertalan azt is elmondta, a nyugdíjasokkal kapcsolatos javaslataikat csütörtökön országgyűlési határozati javaslat formájában benyújtják az Országgyűlésnek. Ebben szerepel - folytatta - a többi között a minimálnyugdíj 50 ezer forintra emelése, a 13. havi nyugdíj biztosítása, a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozásának feloldása.

A frakcióvezető leszögezte: a fentieken kívül más parlamenti eszközzel nem kíván élni az MSZP-frakció. Innentől kezdve nem fordulnak az Ab-hez, mivel az „elvesztette Alkotmánybíróság jellegét” - mondta. Magyarázatként hozzátette: a testületet fideszes alkotmánybírókkal töltötték fel "a rendkívül rendszerellenes LMP" segítségével. 2015 tavasza óta 14 beadványt nyújtottak be az Ab-hez, egyikben sem született döntés, a grémium ugyanis tudatosan húzza az időt.

Tóth Bertalan közölte azt is, nem fordulnak a köztársasági elnökhöz sem, mert Áder János meg köztársasági elnök jellegét veszítette el, a Fidesz szolgája, elnézi a korrupciós ügyeket, vállalhatatlan törvényeket ír alá.

Hozzátette: az MSZP az országgyűlési választásokig nem kíván parlamenti vitanapot kezdeményezni sem, mert a Fidesz degradálta ezt az intézményt és annak semmi értelme, hogy a demokratikus ellenzéki pártok egymással vitatkozzanak. A frakcióvezető közölte azt is, az MSZP-frakció ötpárti egyeztetéseken sem kíván részt venni. A kormány által kezdeményezett ötpárti egyeztetéseket színjátéknak, az ellenzék által kezdeményezetteket pedig pótcselekvésnek tartja.

- Arra kellene inkább törekednie a pártoknak, hogy olyan együttműködést hozzanak létre, amellyel le tudják váltani a Fideszt 2018-ban – hangsúlyozta a pécsi politikus.

Tóth Bertalan újságírói kérdésre elmondta: a választást az egyéni választókerületekben lehet megnyerni.