PDSZ: nem annyira kerek a tanárok béremelése, mint ahogy a kormány állítja

2017. október 12. 16:18 2017. okt. 12. 16:18

Kissé eltér a kormány Facebook-oldalán közölt pedagógus bértábla a valóságtól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. A PDSZ úgy látja, a vetítési alap eltörlésével és a munkaórák számának növekedésével összehasonlítva lassan ott tart az órabérük értéke, mint 2003-ban.

Nem ért egyet a kormány Facebook-oldalán található ábrával - no meg egyes államtitkárok kijelentésével a tanárok béremeléséről - a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A kormány oldalára felkerült kép szerint ugyanis 2013 óta átlagosan 50 százalékot nőtt a tanárok fizetése.

Magyarország Kormánya

A kormány által 2013-ban indított pedagógus életpályamodell az ötödik ütemhez ért, 5 év alatt átlagosan 50 %-kal nőttek a keresetek.

A PDSZ szerint ez azonban nincs így. Mint a honlapjukon megjelent cikkben olvasható, a kormány szerint 2013 októberében az egyetemet végzett pályakezdő tanár bére bruttó 130 ezer forint volt. Csakhogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján található adatok szerint ekkor ez bruttó 169 442 forint volt.

A képen látható egy 20 éves gyakorlattal bíró, főiskolát végzett tanár 2013. októberi keresete is: ez akkor a kormány szerint bruttó 173 300 forint volt.

A PDSZ szerint - az EMMI honlapján található adatok alapján - egy ilyen végzettségű és gyakorlatú tanár akkor bruttó 231 966 forintot keresett.

A béremelés lezárása után, 2017 októberében a kormány szerint egy egyetemet végzett pályakezdő (gyakornok) tanár bére bruttó 203 ezer forint. Ez van az EMMI adataiban is.

2017 októberében egy 20 éves gyakorlattal rendelkező főiskolát végzett tanárnak a kormány szerint bruttó 335 ezer forintos fizetése van.

A PDSZ szerint viszont ez nincs így, egy ilyen kaliberű tanár a bruttó 274 050 forintot keresett idén októberben.

A PDSZ álláspontja szerint "a pedagógus bérekkel kapcsolatos képet tovább árnyalja az a tény, hogy a pedagógus előmeneteli rendszer (életpályamodell) részeként bevezetett változások súlyos munkateher növekedést eredményeztek.

Megfejelve így a 2010-ben – reprezentatív pedagógus munkaidő-felmérés eredményeként kiszámolt - heti 51,5 órát. Mindezt figyelembe véve, ha „visszaosztjuk” a pénzt az idővel, nem biztos, hogy az egységnyi időre kiszámolt összeg (óradíj) magasabb, mint - mondjuk – 2003-ban, a Medgyessy-féle béremelés után."

A PDSZ álláspontja szerint a minimálbérhez kötött vetítési alap eltörlése miatt mára már észrevehetetlenné vált a béremelés hatása. A szakszervezet úgy látja, hogy a 2018. januárjától életbe lépő, amúgy örömteli minimálbér és szakmai bérminimum emelése miatt méltatlan helyzetbe kerülhetnek a pályakezdő tanárok.

A szakszervezet szerint ezek miatt nem igaz a kormány és államtitkárai állítása a béremelésről, bár azt nem tudják, hogy ezt csupán tájékozatlanságuk miatt teszik, vagy szándékosan félretájékoztatják a közvéleményt.

Az állásfoglalás végét a PDSZ egy Beatrice-idézettel zárta:

Aki hazudik, az csal. Aki hazudik, az lop. Hazudni, csalni, csúnya dolog