Ismét nőtt a régóta üres háziorvosi praxisok száma a régióban

2017. október 13. 08:31 2017. okt. 13. 08:31

Bár Baranyában és Tolnában az augusztusi adatok óta nem változott a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma, Somogyban októberre újabb két körzetben üresedett meg a praxis.

Egy egészségügyi alapellátásról szóló miskolci konferencián mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, hogy "az elmúlt években az alapellátásnak biztosított pluszforrásoknak, célzott pályázatoknak köszönhetően 198, hosszú távon üres háziorvosi praxist sikerült betölteni az országban" - olvasható az MTI csütörtöki hírében.

Ez nagyon szép teljesítmény, csakhogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint október elsején 306 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet volt Magyarországon. A háziorvosi körzetekben felnőtt, gyermek és vegyes praxisok voltak üresek a hónap elején. (Májusban 352 háziorvosi és 284 fogorvosi praxis állt tartósan üresen.)

A kormány pályázatokkal segíti a praxisvásárlást, viszont ennek az a feltétele, hogy kötött időre (több évre) helyben maradnak a fiatal háziorvosok. Ezt nem sokan vállalják, főleg azért sem, mert a kisebb településeken alig lehet kijönni a háziorvosi fizetésből, a kormányzati pályázatokon nyerhető támogatás pedig nem szokott elég lenni egy praxis megvásárlásához, ezért a fiatal háziorvosok általában hitelből indítják be karrierjüket (és adósítják el magukat már pályájuk elején).

Még augusztusban számoltunk be arról az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyomán, hogy Baranyában 7 tartósan betöltetlen praxis van. Nemeskén, Ibafán, Sellyén, Vásárosdombón, Mecseknádasdon, valamint Mohácson és Borjádon hiányzik nagyon az orvos. Nemeskén és Ibafán 2004 októbere óta nincs orvos (de 2005 áprilisa óta tartozik bele a tartósan üres praxisokba), míg Mohácson 2006 áprilisa óta van üresen egy praxis (amit 2006 októberében soroltak át a tartósan üres praxisok közé).

Somogyban romlott a helyzet

Az ÁEEK októberi adatai szerint Baranyában nincs változás, továbbra is ugyanaz a hét háziorvosi körzet üres, mint amely augusztusban is volt.

Ugyanez a helyzet Tolnában is, ott 16 településen hiánycikk a háziorvos jó ideje. Decsen, Kakasdon, Kisdorogon, Tevelen, Gyulajon, Kocsolán, Iregszemcsén, Magyarkesziben, Tolnanémediben, Bölcskén, Tamásiban és Őcsényben egy, Gyönkön és Szekszárdon pedig két-két praxis üres.

Somogyban viszont augusztus óta még rosszabb lett a helyzet: akkor 15 praxis volt tartósan üres, ez októberre 17-re nőtt. A jelenlegi tartósan üres praxisok a következőek: Baté, Vízvár, Lakócsa, Barcs, Somogyudvarhely, Kereki, Karád, Tab, Törökkoppány, Somogyfajsz, Látrány, Marcali, Nagybajom, Ságvár, Nagyatád (2 körzet) - valamint van egy település nélküli üres praxis a listán.