Nagyobb folyószámlahitelre van szüksége a Pécsi Nemzeti Színháznak

2017. október 16. 08:36 2017. okt. 16. 08:36

20 millió forinttal 50 millió forintra emelné a folyószámlahitelét a Pécsi Nemzeti Színház, hogy az önkormányzat anyagi helyzete miatti likviditási gondjain javíthasson. 2018-ra is 50 milliós hitelkeretet szeretnének. A közgyűlésnek kell rábólintania az emelésre.

Az idei évre szóló 30 millió forintos folyószámlahitelét 50 millió forintra emelné meg a Pécsi Nemzeti Színház, a hitelkeret idén év végén jár le.

A színház emellett jövő évben is szeretne folyószámla-hitelkeretet felvenni, ami ugyancsak 50 millió forintos összegű lenne.

A kérelemről szóló önkormányzati bizottsági előterjesztés szerint a jegyző megvizsgálta a kérést, és megállapította, hogy

"a folyószámlahitel felvétele a társaság folyamatos működésének biztosításához szükséges és indokolt, valamint, hogy a bank a tulajdonostól biztosítékot nem kér, így a folyószámlahitel felvétel az önkormányzat költségvetésére közvetlen hatást nem gyakorol."

Mint ismert, a Pécsi Nemzeti Színház augusztusban jelentette be, hogy a 2017/18-as évadának egyik bemutatóját kénytelen elhalasztani, mert az önkormányzat anyagi helyzete a színházra is kihatással van.

Mint akkori közleményében a Pécsi Nemzeti Színház írta,

"a város pénzügyi helyzete a színház működését is érinti, likviditási problémák miatt az áprilisban meghirdetett évadtervhez képest változás, hogy a Koldusopera bemutatóját színházunk elhalasztja."

A hitelkeret növelésére az önkormányzat pénzügyi bizottsága után a közgyűlésnek is rá kell bólintania.