Eldőlt az idény a Mecsek Rallye-n

2017. október 15. 19:17 2017. okt. 15. 19:17

Bár vasárnap egyetlen gyorsaságit sem nyert, így szombati előnyének felét riválisai lefaragták, a győzelmet taktikus autózással mégsem engedte ki a kezéből Herczig Norbert, aki az 51. Aquaprofit Mecsek Rallye győzelme mellett az utolsó, egri futam végeredményétől függetlenül már most megszerezte 4. abszolút magyar bajnoki címét is.

Ahogy azt sejteni lehetett, alapvetően az éves pontvadászat első helyéért még csatában lévő két páros, azaz Herczig Norbert és Bacigal Igor, valamint Hadik András és Kertész Krisztián küzdelméről szólt az idei, azaz 51. Aquaprofit Mecsek Rallye trófeájának megszerzése érdekében – amelybe csak néha-néha szólt bele egy-egy másik pilóta. Vasárnap délelőtt például Ranga Péter, aki a rutinos Szőke Tamás navigálásával mindkét szombati Orfű – Ranga László út, azaz az édesapjáról elnevezett gyorsasági szakaszt megnyerte - áll a rallye hivatalos honlapján.

A Hadik-Kertész páros egész nap műszaki problémákkal küzdött, így fordulhatott elő, hogy ha csak rövid időre is, de a hatodik gyorson a szakasz legjobb idejét repesztő Vincze, Bazsó duó megelőzte a bajnoki pontvadászatban második helyen állókat. A nap végére viszont visszaállt a délelőtti állapot, Hadikék a második pozícióban kezdhették a vasárnapot, miközben Herczigék közel félperces előny tudatában vághattak neki a második versenynapnak.

A pécsi Ranga Péter, Szőke Tamás páros a kezdeti nehézségek után új erőre kapott, harcban lehet a harmadik helyért, ahova a szombat esti állás alapján akár a Turán Frigyes, Bagaméri László duó is odaérhetett volna, izgalmas küzdelmet hagyva vasárnapra is.

Néhol még elóvatoskodták ugyan a gyorsot, de a verseny leghosszabb szakaszán a pécsi Ranga Péter, Szőke Tamás páros diadalmaskodott, 1,1 másodperccel volt gyorsabb Hadikéknál és majd öt másodperccel az élen álló Herczigéknél, így a dobogó is elérhető közelségbe került számukra. Főként, hogy idő előtt ért véget a verseny a Turán Frigyes, Bagaméri László páros számára, amely a vasárnapi első Kemping–Árpádtető szakasz után még az abszolút 5. helyen állt. A következő, orfűi körgyorson viszont előbb megfogtak egy lassítót, majd a Fiesta kalandos úton a szalagkorlátot is elkapta, ami közben megsérül a hűtő, a csapat így nem tudta folytatni a küzdelmet.

A második kör az elsőhöz hasonló eredményt hozott, azaz a Kempinget Hadikék, az Orfűt Rangáék nyerték – mindez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy Herczig Norbertet bármelyikül is megfossza a győzelemtől. A korábbi háromszoros bajnok, bár tavaly kihagyni kényszerült a Mecsek-ralit kellő tapasztalatot szerzett már ahhoz a baranyai szerpentineken – az idei kereken 20. pécsi futama volt –, hogy jól be tudja osztani saját és autója erejét.

A céldobogón így ők vehették át a legnagyobb, a győztesnek járó serlegeket, miközben az immár 4. abszolút magyar bajnoki címükért járó gratulációkat is fogadták az ünneplőktől.

A Mecsek-ralin így eldőlt az abszolút magyar bajnoki cím sorsa is. A győztes Herczig Norberték így az utolsó, egri futamon már nem is indulnak, Hadik András ugyanis ottani győzelme esetén is legföljebb egyetlen pontra megközelíteni tudná, megelőzni már nem Herczigéket.