A Fidesz eldöntötte: marad a drága gáz

2017. október 17. 14:02 2017. okt. 17. 14:02

Harmadával csökkenhetett volna ma a földgáz, 10-10 százalékkal pedig az áram- és a távhőfogyasztás költsége. A Fidesz a Parlamentben lesöpörte az asztalról a szocialista javaslatot, Bánki, Csizi, Hoppál és Tiffán sem szavazott arra, hogy a családok tényleg olcsóbban jussanak energiához.

51 milliárd érv a gázárcsökkentés mellett Tóth Bertalan és Szakács László pécsi-baranyai szocialista parlamenti képviselők tettek korábban javaslatot arra, hogy jelentősen csökkenjenek a fogyasztók, a családok energiaköltségei. Törvényjavaslatot nyújtottak be azért, hogy a kormány az átlagfogyasztás mértékéig 32 százalékkal csökkentse a földgáz, 10-10 százalékkal pedig az áram- és a távhőfogyasztás költségeit.

Szakács László a Parlament gazdasági bizottsága, majd az országgyűlés előtt is azzal érvelt: időszerű volna az árváltozás, hiszen miközben az energia egyre olcsóbb, a magyar fogyasztók terhei évek óta nem csökkentek. Fedezet van rá: Tóth Bertalan pécsi szocialista politikus sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) csaknem 51 milliárd forint hasznot húzott csak azon, hogy a lakossági gázszolgáltatóknak drágábban adta el a földgázt, mint amennyiért megvette, vagyis ennyivel drágábban kapták a családok a háztartási energiát annál, mint ami a piaci viszonyokból következett volna.

2014 nyara óta az olaj és a földgáz piaci ára nagyjából a felére esett vissza, de a hazai lakossági árak 2014 tavasza óta változatlanok. Tóth Bertalan úgy számol, hogy 2016-ban egy átlagos fogyasztású háztartástól az indokoltnál 22 140 forinttal többet szedett be a kormányzat a felhasznált földgázért. Vagyis: több mint 18 forinttal lehetett volna olcsóbb a gáz köbmétere csak tavaly.

A Fidesz ma sem kért a valódi rezsicsökkentésből

A Parlament gazdasági bizottsága azt is leszavazta, hogy egyáltalán beszéljenek róla, nem került a grémium tárgysorozatába. A plenáris ülésen szocialista politikusokon kívül a Jobbik és az LMP szólt hozzá a kérdéshez, a kormányoldal még csak vitába sem szállt.

A kezdeményezés elvérzett, a Fidesz leszavazta az árcsökkentést, amelynek a fedezete egy állami cég számláján parkol.

A baranyai parlamenti képviselők közül ők szavaztak nemmel arra, hogy az itt élők jelentősen olcsóbban jussanak energiához:

Bánki Erik (Fidesz)

Csizi Péter (Fidesz)

Dr. Hoppál Péter (Fidesz)

Tiffán Zsolt (Fidesz)