Adócsalás és 87-szeres följelentés: zajlik az élet Drávapiskiben

2017. október 18. 06:47 2017. okt. 18. 06:47

Adócsalás miatt állt bíróság elé Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere a napokban Tatabányán. Mali Zoltán szerint ugyanaz az ember jelentette föl, akit már ugyanennek a cégnek az ügyében elítéltek 2012-ben.

Adócsalás miatt állt a Tatabányai Járásbíróság október 13-án Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, az Átlátszó cikke szerint "adóbevételt jelenetős mértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás" ellene a vád, a vádirat szerint 8,98 millió forinttal rövidítette meg az államkasszát.

A cikk szerint mindezt Mali úgy érte el, hogy 2010-ben és 2011-ben az azóta felszámolás alatt álló drávapiski székhelyű Kelet-Ormánság Innovációs Kft. nevében megbízási szerződést kötött különböző csomagolási és felületkezelési bérmunkálatokra az esztergomi Silverfour Kft-vel, amely fémmegmunkálást és fémfelület kezelésével foglalkozik. A cikk - és a Tatabányai Törvényszék tájékoztatása - szerint a szerződéskötéseket a drávapiski polgármester úgy kötötte meg, hogy arról a cég vezetőjének nem volt tudomása.

"A vádlott ráadásul a megbízási szerződéseken a cég megbízottként feltüntetett képviselőjének aláírását is aláhamisította.

Ezeket, a Kelet-Ormánság Innovációs Kft. nevében jogosulatlanul kiállított valótlan számlákat a Silverfour Kft. befogadta, s azok áfa tartalmát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Adóigazgatóságához benyújtott adóbevallásaiban levonásba helyezte. Ily módon az állami adóbevételt áfa adónemben összesen 8,98 millió forinttal csökkentette" - olvasható a cikkben.

Az üggyel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste Mali Zoltánt, aki elmondta, egy volt munkatársa volt a feljelentő, aki amúgy tavaly év eleje óta ezzel együtt 87-szer jelentette föl. Mali hozzátette, a felszámolás alatt álló cégnél ő a többségi tulajdonos képviselője volt, és amúgy ezzel a céggel kapcsolatban 2012-ben már született egy ítélet, amelyben állítása szerint az őt följelentő férfit büntették meg számvitel rendjének megsértése miatt. A drávapiski polgármester hozzátette, föl lett ő már jelentve a Start közmunka program miatt is, holott Drávapiskiben nem is volt ilyen.