Kinéz jó pár adatper a pécsi cégeknél

2017. október 18. 11:29 2017. okt. 18. 11:29

A pécsi önkormányzattól és cégeitől, összesen 33 társaságtól kért közérdekű adatokat Tóth Bertalan pécsi parlamenti képviselő. Megbízások, beszerzések – elvileg semmi sem maradhat titok, gyakorlatilag meg csont nélkül egyetlen társaság teljesített eddig. Maratoninak ígérkezik a feladat.

Haverok, buli, hanta

Tóth Bertalan pécsi szocialista politikus a pécsi polgármesteri hivatalnak és 33 önkormányzati cégnek küldött közérdekű adatigénylést 2017 szeptemberében. Az érintettektől az általuk 2009. május 10-ét, azaz Páva Zsolt fideszes polgármester megválasztását követően kötött megbízási, árubeszerzési, és szolgáltatás-megrendelési szerződéseket kérte ki, ide értve a szerződéses feleket, a kontraktusok módosítását, tárgyát, időtartamát és természetesen az ellenszolgáltatás értékére vonatkozó adatokat.

Ha az adatigénylésre vonatkozó kérést minden társaság teljesíti, elvileg egyetlen ügyvédi, tanácsadói vagy más szerződés sem maradhat titokban. Márpedig érdekes szerződésekből már korábban is bőven akadt, ennél kevésbé átfogó adatokból is haverok egészen komoly pénzszivattyúja körvonalazódott Pécsett.

Kezdődhet az adatmaraton, jöhetnek a perek

Az már most, október közepén, az adatigénylési levelek postázása után szűk egy hónappal látszik, hogy Tóth Bertalan valódi maratoni küzdelem elé néz. A válaszadásra törvényben előírt határidőig a 33-ból csak 23 társaság válaszolt. A megkeresettek közül többen nemhogy nem válaszoltak, de hosszabbítást sem kértek, amiből könnyen lehet per is, ráadásul ezek közé tartozik például a TOP-források felhasználásában kulcsszerepet játszó Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. is. Három megkeresett társaság még csak nem is kereste a levelet.

Nyolc társaság vagy betekintést ajánl, vagy pedig pénzt kér az adatokért. Az előbbiek megint csak pergyanús esetek, utóbbiak között van szerényebb és húzósabb ajánlat is. A Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. potom 200 ezer forintért odaadná a kért infókat, a ZSÖK NKft. viszont több mint kétmillió forintot szeretne értük.

Határidőre, kérdés és ellenvetés nélkül egyébként csak három társaság válaszolt, a Pécsi Harmadik Színház Kft., a Pécsi Balett NKft. és a Pécsi Nemzeti Színház NKft..

Minden titkolózás hasztalan

Tóth Bertalan nem először véteti észre magát kemény és kitartó adatkikérő (és azokat feldolgozó) munkájával, ennek köszönhetően derült ki például az, hogy az állami cégek hány milliárdot szakítottak az olcsóbb gázon csak 2016-ban, ahelyett, hogy a különbözetből valódi rezsicsökkentés lett volna. A MET után a Magyar Földgázkereskedő Zrt-vel szemben is pert nyert a pécsi politikus, így hamarosan az is kiderülhet, 2011-2015 közötti időszakban miért volt magas az ipari felhasználóknak értékesített földgáz ára Magyarországon a régió más országaihoz képest. Tóth Főgáz elleni perében pedig a Fővárosi Törvényszék még azt is kimondta: a posta szerződései közérdekű adatok.

Pedig mindenki keményen titkolózott. Németh Szilárd – jó eséllyel a pécsi szocialista képviselő által beterjesztett adatigénylések nyomán – törvényt írt arról, hogy a Magyar Postára ne vonatkozzon az infótörvény. Egy fent említett másik perben a Magyar Földgázkereskedő Zrt. előbb arra hivatkozott, hogy nem rendelkezik az adatokkal, hogy kitől, mikor, hol, milyen áron és mennyi gázt vásárolt (?), aztán megpróbálta az eljáró bírói tanácsot kizáratni.

Tóth Bertalan a pécsi adatigénylések kapcsán leszögezte: itt és most is felesleges titkolózni.