Magyar-horvát oktatási projekt indult a szociális gazdaság erősítésére

2017. október 18. 11:38 2017. okt. 18. 11:38

A gazdasági tevékenység mellett társadalmi küldetést is vállaló szociális gazdasági szereplők támogatására indult oktatási projekt a Magyarország-Horvátország határon átnyúló együttműködési programban.

Fertői-Héra Krisztina projektmenedzser a mintegy 50 millió forintos, nagyrészt európai uniós forrásból megvalósuló kezdeményezés keddi pécsi nyitókonferenciáján elmondta: kutatásokat végeznek, képzési tervet készítenek, és 12-12 magyar és horvát szakembert ki is képeznek a szociális szövetkezetek, társadalmi vállalkozások működtetésére, menedzselésére.

Nagy Janka Teodóra főiskolai tanár, a projekt szakmai vezetője kiemelte: olyan szervezetek segítéséről van szó, amelyek például a helyi termékek készítéséhez, cseréjéhez, értékesítéséhez vagy egyes szolgáltatások nyújtásához helyi munkaerőt, a munkaerőpiacról koruk miatt kiszorulókat vagy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak.

Tálos András, az Interreg V-A Magyarország-Horvátország határon átnyúló együttműködési program menedzsere az MTI-nek felidézte, hogy a programban 2007-2013 között 53 millió euróból 169 pályázatot támogattak, ezek között volt aknamentesítés, gazdaság- és kutatásfejlesztés, szennyvíztisztítás és rákkutató laboratórium kialakítása is.

A 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban 60 millió euró áll rendelkezésre, amelyet elsősorban kis- és közepes vállalkozások támogatására, oktatásra, környezetvédelemre és turizmusra, továbbá különböző együttműködésekre lehet fordítani.

Az érdeklődés egyre nagyobb, a mostani ciklusban az első pályázati felhívásra 200 projektötlet érkezett, ebből 55 kapott támogatást, a keretösszegből 24 millió eurót lekötve - mondta.