Szakács: Matolcsy bátran elfutott saját beszámolójáról

2017. október 18. 15:35 2017. okt. 18. 15:35

„Botrányos hogy botrányos” Matolcsy György 25 perc után elhúzott saját beszámolójáról a Parlamentből. Szakács László baranyai politikus szerint a deviza- és brókerügyek „úgynevezett” károsultjainak a Fidesz politikusainak kell a szemébe néznie.

Szakácséba meg Nagy Márton alelnöknek kellett, és nem volt neki igazán jó. 25 perc után ugyanis otthagyta saját beszámolóját Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke – mutatott rá Szakács László, baranyai szocialista képviselő szerdán reggel az Országgyűlésben. Az esemény egyébként is családias hangulatban telt, a Fidesz frakciója nem volt igazán kíváncsi az MNB elnökére.

Az MNB több mint 250 milliárd forintot fizethetett volna be az államháztartásba, ebből lehetett volna jobb egészségügy, vagy fizetésemelés bizonyos szektorokban, és nem csak a nemzeti banknál, ahol Matolcsy 5 milliót keres havonta, az alelnökök pár ezerrel kevesebbet. A baranyai képviselő azt javasolta: látogassanak el a megye déli részére, vagy Észak-kelet Magyarországra, és ott magyarázzák el, hogy miért gondolják botrányosnak, hogy ő botrányosnak tartja ezeket a fizetéseket.

Szakács felemlegette azt is: Matolcsy a gazdasági bizottság előtt azt mondta, mindig is az ellen lesz, hogy „úgynevezett károsultak” az MNB nyereségéből kártérítést kapjon.

- 36 milliárd forintot keresett az ország nemzeti bankja a devizahitelek előnytelen beváltásán, ez ma 900 ezer embert érint, ennyien veszíthetik el a lakhatásukat – így Szakács. – Ők az „úgynevezett károsultak”, nekik és a brókerbotrányok veszteseinek a Fidesz politikusainak kell majd a szemébe néznie, azoknak, akik büszkék Matolcsyra.

Szakács szerint az emberek nem is érdekelte a Fideszt, csak a pénzt látták az ügyekben. A képviselő felemlegette azt is: 330 ember kivehette a pénzét a Buda Cash-től, húszezernél több ember máig fut a pénze után.

Szakács László felajánlotta: segít összehívni a Quaestor-károsultakat, hogy elmondhassák nekik: ők úgynevezett károsultak, de segít Baranyában, Szabolcsban, Miskolcon is társadalmasítani az ötmilliós fizetéseket, szívesen szervez fórumokat, hogy elmondhassák: miért tartják botrányosnak, hogy Szakács botrányosnak tartja a bérüket.