Páva Zsolt nélkül ülésezett a pécsi közgyűlés

2017. október 19. 10:59 2017. okt. 19. 10:59

Ismét szokatlan biztonsági intézkedések és a megszokottnál nagyobb lakossági érdeklődés mellett indult a pécsi közgyűlés ülése, amelyet Páva Zsolt távollétében Őri László vezetett.

Ismét szokatlanul nagy volt a rendészeti készültség a pécsi városházán, úgy látszik, a fideszes városvezetés mostanában inkább biztosra megy. Kollégánk elmondása szerint már lent a portánál is megállították, de aztán a közgyűlési terem előtt, sőt, magában a teremben is posztoltak a közterület-felügyelet emberei, bár az is tény, hogy az érdeklődés is nagyobb volt, mint szokott lenni a lakosság részéről.

Atomügyek

Keresztes László Lóránt (LMP) az atomtemető és az uránbányászat újraindításáról beszélt napirend előtti felszólalásában. Mint elmondta, a kutatásokat elrendelő cég beadott egy kérelmet, amivel megindult a környezeti hatásvizsgálat. Keresztes azért fordult a városvezetéshez, hogy ha már az elmúlt években nem tett semmit a lakosság tájékoztatásáért, most fogadják el a javaslatait, hogy a pécsiek is megvédhessék érdekeiket.

Őri László alpolgármester (Fidesz) leszögezte: a polgármester álláspontja világos, a pécsiek nélkül a pécsiekről nem lehet dönteni. A hulladéktároló 2030-2040 körül lehet valóság, a kutatások dokumentációja pedig elérhető a baranyai kormányhivatalnál.

Valami bűzlik

Gulyás Emil (MSZP) is felszólalt a napirend előtt, s mint elmondta, sajtóinformációk szerint a kormány a pécsi csődkezelés fejében értékes ingatlanokat, cégeket, vagyonelemeket kér cserébe. A szocialista képviselő azt kérte az ülést vezető alpolgármestertől: vagy tájékoztassa a közgyűlést az egyértelmű igényekről, vagy cáfolja azokat - mert hogy a képviselőknek és a pécsieknek joga van tudni ezekről az ügyekről.

Bűzfelhő terjeng Kertvárosban – erről szóltak a hírek nemrég, ám Gulyás Emil szerint vannak olyan városrészek, ahol az ISPA-beruházás keretében olyan szagforrás keletkezett, amit hosszú évek óta szagolnak. A Deák Ferenc utcában élők már 1993 és 1995 között (ekkor szintén Páva Zsolt volt a polgármester) öt levelet írtak a város vezetőjének, de senki sem válaszolt nekik. A területen olyan bűz van Gulyás szerint, hogy már az ingatlanok eladhatóságát gátolja. A képviselő azt kérdezte: miért nem válaszoltak a pécsieknek?

Őri László elmondta: a kertvárosi szagfelhő a várostól délre eső termőterület komposzttrágyával való terítéséből született. A másik ügyben konkrét intézkedéseket említett 2013-tól. Ezek a jelek szerint nem érték el a kívánt hatást, de Őri szerint további intézkedések várható.

Erb nemzetpolitikai, Keresztes nemzetközi jelentőségű lett

Erb József (Fidesz) az ukrán nyelvtörvényről beszélt és fellépést sürgetett, egy tiltakozó nyilatkozat aláírására kérte a városatyákat. Keresztes László ugyanebben a témában számolt be arról: az Európai Unió Régiók Bizottsága elfogadta az általa javasolt állásfoglalást, aminek célja szintén az ukrajnai jogfosztás elleni fellépés volt.

Gulyás Emil tájékoztatást kért a pécsi önkormányzat mellett működő, Hoppál Péter vezette tényfeltáró bizottság munkájáról.

Keresztes László újra az atomtemetőről beszélt, szerinte a városvezetés hitegeti az itt élőket, mert a kormány elhatározta a tároló létesítését, az egyetlen kutatási helyszíne pedig Pécs mellett van. A nukleáris hulladékok nemzeti programját úgy fogadta el az Országgyűlés, hogy Hoppál Péter és Csizi Péter, Pécs és a térség parlamenti képviselői fel sem szólalt a vitában - tette hozzá a képviselő.