Hiába a rezsicsökkentés, a tűzifa évről-évre drágul

2017. október 20. 12:18 2017. okt. 20. 12:18

Akkora a rezsicsökkentés, hogy a tűzifa ára 4 év alatt 8 százalékot emelkedett a KSH adatai szerint. De a fabrikett is drágult, a szilárd tüzelőanyagokra pedig nem vonatkozik a rezsicsökkentés, miközben Magyarországon a második leggyakoribb fűtési mód a tűzifa használata.

Bár 2013-ban a kormány bevezette a rezsicsökkentést, amellyel szerintük a gaz külföldi cégeket kényszerítették arra, hogy olcsóbban adják a vizet, gázt, áramot, a valóság azért kissé más.

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető nemrég bemutatta, mennyivel lehetne olcsóbb a gáz, ha a Fidesz azt akarná - de nem akarja. A víz esetében a rezsicsökkentés tízmilliárdos veszteséget okozott az állami cégeknek, amelyek kormányzati transzfúzió segítsége nélkül be is dőltek volna.

A Népszava cikke szerint erről ugyan nem zengedeznek a fanfárok, de 2013 óta 8 (tavaly 4, 2014-ben és 2015-ben pedig 2-2) százalékkal emelkedett meg a tűzifa ára, most egy mázsa ebből 3350 forintba kerül. A fabrikett ára 3 százalékot drágult 2013 óta, ráadásul a szilárd fűtőanyagok (fa, brikett, lignit) szabadárasak, azaz a valóságban ennél többe is kerülhetnek.

A cikk szerint ma Magyarországon körülbelül 600 ezer háztartásban használnak fát tüzelőanyagként (ez a számítások szerint évi közel 2 millió tonnát jelent), ez a második legelterjedtebb fűtési mód a gáz után - a távhő messze utánuk következik.

Ugyan a Fidesz-kormány 2014-ben a tűzifára is 10 százalékos rezsicsökkentést hirdetett, ez hamar eltűnt, azóta az egyre nagyobb körben osztott szociális tűzifa marad, mint kisegítő lehetőség.

A Levegő Munkacsoport irodavezetője, Lenkei Péter szerint ráadásul a szociális tűzifa-program nem éri el az össze rászorulót. Manapság az is gyakori, hogy háztartási szeméttel, műanyaggal fűtenek be, ami nemcsak a levegőminőséget károsítja, de az emberi szervezetre is roncsoló hatással bír.