Völgyhidat javítanak a 6-os főúton, lámpával irányítják a forgalmat

2017. október 24. 12:27 2017. okt. 24. 12:27

Völgyhidat javítanak a 6-os főúton Baranyában Mecseknádasd és Pécsvárad közt, a Pécshez közelebb eső úgynevezett Bolondúti völgyhídon félpályás útzár és jelzőlámpás forgalomirányítás mellett zajlik a munka. A felújítást jövő év nyarán fejezheti Be a Magyar Közút, utána a Varasdi felüljárónak állnak neki.

Völgyhidat javít a Magyar Közút Mecseknádasd és Pécsvárad között a 6-os főúton, emiatt nem árt óvatosabban és nem megszokásból közlekedni arrafelé.

A bama.hu cikke szerint a Pécshez közelebb eső viadukton jelenleg félpályás útzár mellett zajlik a teljes felújítási munka, a forgalmat jelzőlámpákkal irányítják.

Az úgynevezett bolondúti völgyhíd teljes felújítását kezdte meg néhány hete a Magyar Közút, a munkálatokat az időjárástól függően november 15-vel, vagy a téli üzemeltetési időszak kezdetével fejezik be idénre, és várhatóan 2018. március 15-től (vagy később) folytatják egészen júniusig.

"A bolondúti völgyhíd teljes felújítására 220 millió forintot szántak, a 140 méter hosszú átkelőn a teljes felszerkezeten lecserélik a burkolatot és a szigetelést, 2×158 méter hosszon lebontják és újjáépítik a korlátokat és két dilatációs szerkezet helyére is új kerül" - olvasható a cikkben.

A bolondúti völgyhíd munkáinak végeztével a Magyar Közút a másik átkelőnek, az úgynevezett varasdi völgyhídnak áll neki a tervek szerint.

"A varasdi völgyhíd 295 millió forintból újul meg, az 1951-ben elkészült vasbeton ívhíd hossza mintegy 170 méter. Itt szintén elvégzik az átkelő teljes hosszának burkolat- és szigeteléscseréjét, 2×180 méternyi korlát modern szabványok szerinti cseréjét, valamint a hídvégeken két dilatációs szerkezet fejlesztését" - áll a cikkben.

A völgyhidak teljes felújítására azért van szükség, mert az 1950-es évek legelején épültek, és az utolsó nagyobb rekonstrukciós munkákat az 1970-es, 80-as években végezték rajtuk (ekkor szélesítettek a völgyhidakon, szigetelést javítottak).

A cikk szerint a szegélyek és burkolatok a nem megfelelő szigetelés miatt mára tönkrementek, ezért van szükség az újabb felújításra, ami összesen 515 millió forintból valósul meg, a közbeszerzést mindkét átkelő esetén a budapesti Hídépszolg Kft. nyerte el.

Várhatóan a téli időszakban újra két sávon mehet a forgalom a bolondúti völgyhídon, amíg a felújítás szünetel.