Megjöhet a hó a hétvégén

2017. október 24. 15:09 2017. okt. 24. 15:09

Komoly hidegfront érkezik hozzánk október végére, a szakemberek szerint elképzelhető, hogy a hétvégén kifehérednek a magasabb hegyeink.

Az Időkép szerint az esős vasárnap és hétfő után vidámabb, derűsebb napoknak örülhetünk. Mindez azonban hamar elmúlik. A prognózis szerint október 27-én, pénteken napközben észak, északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat erős széllel, esővel, az északnyugati szelet északkeleten, majd a Dunántúlon kísérhetik erős lökések. Ez még egyelőre nem hoz nagy lehűlést, 13-19 fok valószínű, sőt, délen 20 fok is lehet.

Október 28-a, szombat már nem lesz ilyen kedélyes, a felhőátvonulások mellett gyenge csapadékra, záporokra is számítani kell. A Dunántúlon szeles idő várható, a hőmérő pedig csak 10-14 fok közötti értékeket mutat majd.

Vasárnappal aztán megjön az, amit nem akartunk. Az Időkép prognózisa alapján október 29-én délután egy markáns hidegfront érkezhet északnyugat felől, mely több fokkal hidegebb levegővel árazthatja majd el a Kárpát-medencét.

A hideg levegő erős északnyugati széllel és helyenként jelentősebb mennyiségű csapadékkal érkezik meg. A felszín közeli csúcshőmérséklet helyenként még a 10 fokot sem éri majd el, de a magasban is jelentős lehűlés megy végbe. Mint írták, a legfrissebb előrejelzések szerint a 700-1500 méter közötti szinteken akár fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet, emiatt magasabb hegységekben pedig az esőt átmenetileg havas eső, havazás is felválthatja, megmaradó, összefüggő hóréteg azonban várhatóan nem fog kialakulni.