Buzánszky siratja a magyar focit

2017. október 25. 07:23 2017. okt. 25. 07:23

Egy kisváros egyre duzzadó focibotránya világít rá, hogy milyen féreg is rágja belülről ezt a szebb napokat látott magyar futballt.

Azon maroknyi magyar férfi egyike vagyok, akit nem érdekel a foci, pláne a hazai. Ezért ha mégis fociról írok, akkor annak általában valamilyen nagyon szomorú aktualitása van.

A minap Dombóváron 16-17 éves srácokra csapott le az MLSZ, többjükről kiderült, hogy más személyazonosságával játszottak a fiatalabbak között. A következmények ma még beláthatatlanok, az okirathamisítás miatt még bűncselekmény lehetősége is felmerül.

Legyünk őszinték, nehéz lett volna ezt a srácok és a szülők tudta nélkül megcsinálni. Ugyanakkor arra is kevés esélyt látok, hogy ezek a fiúk keresték meg azzal az utánpótlás egyesület vezetőit, hogy „Na, hadd játszunk már a fiatalabbak között valaki más neve alatt, edző bá’!”. Ahogy arra is, hogy az értelmi szerző azzal fordult a fiúkhoz, hogy „Na, srácok, csalunk egy kicsit, oszt jó lesz, lesz benne egy kis eltiltás, nagy szégyen, meg némi bűncselekmény, de összességében eléggé megéri.”

Vajon elszigetelt eset a dombóvári, vagy csak éppen ők buktak le? Mondjuk egy olyan ligában, ahol szinte név szerint ismerik egymást a srácok, nem volt egy agysebészhez méltó megoldás visszaküldeni idősebbeket focizni olyan helyre, ahol évek óta látják őket, de még mindig 15 évesek.

A legelkeserítőbb mégis a dolog pedagógiai vonulata. Ha igaz a gyanú, akkor Dombóváron, Buzánszky szülővárosában a foci szeretete helyett valaki vagy valakik arra tanítják a fiatalokat, hogy hogyan kell csalni.

Volt szerencsém egyszer beszélgetni a legendával. Akkor azt mondta: igazából sajnálja a mai magyar focistákat, amiért nem tudják átélni, megélni, amit ők.

Hogy ehhez mit szólna, abba jobb bele sem gondolni.

Mint említettem, nem érdekel a foci, de annál jobban érdekelnek az emberi sorsok. Mi lesz ezekkel a fiúkkal, ha eltiltják, megszégyenítik őket? Valószínűleg szeretnek focizni, de ha nem ebben támogatják őket, hanem abban, hogy a jobb eredményért érdemes csalni, hazudni, mi lesz belőlük? Hogyan lesz így a következő focistageneráció jobb, mint a mostani? Hogyan váltja fel a sport szeretete a tehetségtelen haszonlesést?

Amíg így nevelik az utánpótlást, addig sokszorosan kár stadionokba önteni a pénzünket, mert a magyar foci jövője még a jelenénél is sötétebb.