Na most mi van: a kutyának sem kellett a volt Bőrklinika

2017. október 25. 14:44 2017. okt. 25. 14:44

Egyetlen értékelhető ajánlat sem jött a volt pécsi Bőrklinika területére, eredménytelen volt a liciteljárás. Nagy kérdés, hogy akkor most mi volt ez az egész hercehurca.

Először szeptember végén írtuk meg, hogy eladná a volt pécsi Bőrklinika Kodály Zoltán utcai épületegyüttesét az önkormányzat. Az ezzel foglalkozó előterjesztés szerint az ingatlan forgalmi értéke 992,8 millió forint, de van rajta egy OTP-s jelzálog is, 934 millió forint erejéig. Az előterjesztésben az is benne volt, hogy jelenleg a volt klinika ingatlana oktatási-egészségügyi besorolás alatt áll, ha mást akar a majdani befektető végezni, akkor át kell sorolni a helyi építési szabályzatban a területet.

Gulyás Emil, az MSZP városi vezetője már akkor kiadott egy közleményt, mely szerint az ingatlan besorolásának változatlanul hagyása mögött valamiféle sumákolás lehet a háttérben.

Az ingatlan eladására a rendkívüli közgyűlés szeptember 28-án mondta rá az áment, az előterjesztést 18 igennel, 3 nem és 5 tartózkodás mellett szavazták meg.

Páva Zsolt polgármester javaslata szerint az ingatlant transzparens árverési eljárás keretében értékesítik. A hirdetményt az önkormányzat honlapján, ügyfélszolgálati helyiségeiben és a helyi médiában is közzéteszik, az eredményét pedig október 25-én ismertetik.

Gulyás Emil, az MSZP önkormányzati képviselője az ülésen azt valószínűsítette, hogy az új tulajdonos nem a jelenlegi megkötés szerinti hasznosítást tervez. Egyúttal azt javasolta: még az eljárás előtt módosítsák a hasznosíthatóság kritériumait, mert így a jelenlegi kikiáltási árat "lényegesen meghaladó" összegért találhat gazdára a 18 ezer négyzetméter területű, "rendkívül jó fekvésű" ingatlan.

Fogarasi Gábor jobbikos képviselő arról beszélt, hogy az építési szabályzat későbbi módosításával az önkormányzat egy magánvállalkozónak fog kedvezni, akiről azt is megjegyezte:

"tudjuk jól, hogy Fidesz-közeli személy lesz".

Majd erre jött szerdán az alábbi rövid közlemény a városházáról:

„A pécsi 4641 hrsz.-ú ingatlannal (volt Bőrklinika) kapcsolatban 2017. október 25-én lefolytatott liciteljárás eredménytelen volt, értékelhető ajánlatot egyetlen érdeklődő sem tett”.

Ami módfelett furcsa, hiszen az előterjesztés, amely az eladásról szóló önkormányzati döntést megelőzte, még arra is kitért, hogy az "előterjesztést konkrét befektetői szándék előzte meg".

Azaz újabb furcsa és gyanús pécsi ügy, amiből majdnem lett valami, de aztán mégse, és amiről az itt élők még csak azt sem tudhatják, hogy mi zajlott a háttérben.