Somogyi bajok: tömegével húznak el a dolgozók a Flextől

2017. október 26. 13:57 2017. okt. 26. 13:57

A korábban Flextronics nevet viselő – Pécsett is érdekelt – társaságnál 75 dolgozó tagadta meg nemrég a szombati munkát. A Vasas Szakszervezetek régiós vezetője szerint a 22-es csapdájában vergődik a cég, a kiutat az emberséges magatartás, a dolgozók megbecsülése jelentené.

Bajba került a Flex – korábban Flextronics - tabi üzeme a napi.hu szerint. A lap szerint a somogyi üzem korábbi 16 nagy vállalati partnere közül 7 - közöttük a Whirlpool - már elállt attól, hogy az üzemet bízza meg feladatokkal, mert nem látják biztosítva a minőségi munkát és a határidőre való feladatvégzést.

A probléma oka a krónikus munkaerőhiány: kevés az elérhető dolgozó, miközben a megrendelési volumenek növekednek. A cég túlórákkal és hétvégi munkavégzéssel igyekszik orvosolni a problémát, ez a megoldás azonban elégedetlenségbe ütközik. Például nemrég 75 munkás kollektíven nem ment be dolgozni a kötelezően elrendelt szombati műszakra - áll a napi.hu cikkében.

- Nagy a fluktuáció, és bizony több dolgozó megy el az üzemből, mint amennyi jön – erősítette meg Benke Norbert, a Vasas Szakszervezetek régiós vezetője. – Egyre messzebbről, egyre nagyobb területről hozzák a dolgozókat, mégis nagy a hiány. Így a megmaradtakon egyre nagyobb a nyomás, de ez a 22-es csapdája, mert ők gyakrabban betegszenek meg és mennek táppénzre, így a termelékenység tovább csökken.

Benke Norbert elmondta: ők azt javasolják, hogy emberközpontúbb módszereket alkalmazzanak, ne csak a vevőt, hanem a dolgozókat is becsüljék meg, máshogy nem lesz, aki teljesítse a megrendeléseket. A szakszervezeti vezető elmondta: a régióban minden cég próbálja megtartani a jó szakembereket, és ebben a szakszervezeteknek nagy szerepe van. Ahol jó velük a cégvezetés kapcsolata, ott bizonyítottan kisebb a fluktuáció.