Viharos széllel, esősen int búcsút az október

2017. október 26. 14:39 2017. okt. 26. 14:39

Nem ér kellemes véget az év tizedik hónapja: erős széllel, esővel áll odébb az október, ráadásul akár némi hó is befigyelhet 700 méter felett. A huzatos idő miatt péntekre több megyére figyelmeztetést adtak ki, a szélből a Dél-Dunántúl is kap.

Az utolsó októberi hétvégén is egyre kevesebb helyen várhatók 15 fok körüli maximumok, ráadásul többfelé erős, néhol viharos lesz a szél, s többször várható eső is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken eleinte északon helyenként, majd a déli óráktól egyre többfelé alakul ki eső, zápor, a Dunántúlon néhol zivatar is lehet. Emellett többfelé megerősödik, a Dunántúlon és a középső országrészben helyenként viharossá fokozódik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-11, a legmagasabb hőmérséklet általában 13-19 fok között valószínű, de az északkeleti határvidéken kissé hidegebb is lehet.

A várható erős szél miatt több megyére figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eszerint a régióban Somogy megyében kell majd lesúlyozni a bokáig érő kutyákat:

Szombaton is sokfelé erős, helyenként viharos lesz a szél, de csak elszórtan várható eső és hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüt. A minimumhőmérséklet általában 3-8 fok között alakul, de a szélvédett helyeken kissé hidegebb lehet. Napközben 10-15 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap ismét sokfelé várható eső, zápor és délutántól nagy területen viharossá fokozódik a szél. A leghidegebb órákban 4-9 fok lehet. A nappali maximumok többnyire 9-14 fok között alakulnak, délnyugaton lehet egy-két fokkal melegebb - olvasható az előrejelzésben.

Megjöhet az első hó

Amint azt még kedden írtuk az Időkép nyomán, október 29-én délután egy markáns hidegfront jöhet északnyugat felől, mely több fokkal hidegebb levegőt hoz a Kárpát-medencébe.

A szakemberek szerint a hideg levegő erős északnyugati széllel és helyenként jelentősebb mennyiségű csapadékkal érkezik meg. Emiatt a felszín közeli csúcshőmérséklet helyenként várhatóan a 10 fokot sem éri majd el, de a magasban is jelentős lehűlés megy végbe.

Az előrejelzés szerint a 700-1500 méter közötti szinteken akár fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet, emiatt magasabb hegységekben pedig az esőt átmenetileg havas eső, havazás is felválthatja, megmaradó, összefüggő hóréteg azonban várhatóan nem fog kialakulni. Az Időkép megjegyezte: 2016 októberében ehhez hasonló időjárás hozott havazást a Kékestetőre.