Némileg zavaros a gyilkossággal vádolt menekült elfogása

2017. október 30. 11:49 2017. okt. 30. 11:49

Valószínűleg nem Baranyában kaphatták el azt a pakisztáni férfit, akit gyilkosság miatt köröztek hazájában. A megyei rendőr-főkapitányság illetékesség hiányában Bács-Kiskunnak passzolta tovább a labdát, mikor rákérdeztünk, hol is volt az elfogás.

Mint ismert, múlt szerdán este robbant a hír, hogy Baranyában egy hetvenszeres gyilkosság vádja miatt körözött pakisztáni férfit fogtak el a rendőrök egy menekültcsoportban, a fülest pedig az osztrákoktól kapták.

A hírt az MTI közölte az osztrák Austrian Presse Agentur közleménye alapján, több portál is átvette, a Pécsi STOP is.

Ugyanakkor a közleményben lévő ellentmondásokra már cikkünkben is felhívtuk a figyelmet, ugyanis az osztrák hatóságok arról írtak, a gyilkosságért körözött férfit Bóly határában, a magyar-szerb-horvát hármashatártól nem messze fogták el.

A két helyszín (hármashatár és Bóly térsége) viszont több tíz kilométerre található egymástól, a hármashatár ugyanis Bács-Kiskun megye mellett fekszik. (A horvát és szerb határ élénk vita tárgya, a horvátok lényegében a Monarchia idejében volt Baranya és Bács-Bodrog vármegyék határvonalát ismerik el, míg a szerbek az azóta medret változtatott Duna középvonalát szeretnék határnak.)

Az ellentmondások miatt a Pécsi STOP megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, de ők "illetékesség hiányában" a megkeresést tovább passzolták a Bács-Kiskun megyei rendőröknek.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök pedig elküldték ugyanazt az október 25-ei közleményt, amely már szerepelt a Pécsi STOP korábbi cikkében, és amely szerint a többszörös gyilkosság miatt körözött pakisztáni férfit a Bács-Kiskun Megyei rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya vette őrizetbe.

Ebből kiindulva gyanítható, hogy maga az elfogás tényleg a magyar-szerb-horvát hármashatártól nem messze, de Bács-Kiskun megyében történt, nem Baranyában. Az is lehet ugyanakkor, hogy az elfogás Baranyában történt, de már átadták a menekülteket a Bács-Kiskun megyei rendőröknek, mikor kiderült a körözés a férfiről. ennek viszont az osztrák információ mond ellent, miszerint tudták merre keressék a körözött férfit.

A témában a Fővárosi Törvényszék is kiadott egy közleményt, amely szerint a pakisztáni férfit egy gyilkosság miatt körözte hazája igazságszolgáltatása az egész világon, de elfogása helyszíneként a törvényszék is Baranya megyét jelölte meg. (A férfi egyébként vitatja azt gyilkosságot, ami miatt őt körözik, mivel szerinte ő akkor már - 2015 nyara - Görögországban tartózkodott menekültként.)

Az üggyel kapcsolatban a legégetőbb kérdés az, hogy van-e illetékessége a Bács-Kiskun megyei rendőröknek Baranya megye területén, vagy sem. Mivel a rendőrség nem hajlott arra, hogy feloldja az ellentmondásokat, valószínűleg nincs, és Bács-Kiskun megyében történhetett a letartóztatás.